Za komentar smo upitali stručnjake.


Zlatni Rat, poznata bolska plaža ovih dana fascinira potpunom promjenom svog poznatog oblika.  Šljunak je pobjegao na drugu stranu. Za komentar upitali stručnjake, ali i one koji svjedoče igri prirode na poznatom kupalištu.

Vezani članci Teodor Goričanec, pilot Noćna mora svakog pilota - što kad se motor aviona ugasi tijekom leta? Pilot koji je uspio Cessnom sletjeti na autocestu otkriva: "Vrlo je bitan faktor..." Ivana Marković, gradonačelnica Supetra Gradonačelnica Supetra nakon pada Cessne: "Mi otočani smo često prepušteni sami sebi... potrebna nam je dobra povezanost s kopnom"

Ljeti prepun kupača, prekrasni Zlatni rat u Bolu na Braču ide ravno, na špic. A jak vjetar ovih dana posve je promijenio njegovu sliku . Vrh je pobjegao, poznate konture pogurane valovima posve se izmijenile.

'Šljunak je na vrhu nestabilan i bilo koja jača struja ili val generiraju da se on miče lijevo desno. Uzročnik je olujna tramontana. Udar je bio ne samo na vrh nego i na sredinu i dogodili su se maksimalni pomaci', objašnjava Nenad Leder iz Hidrografskog instituta u Splitu.

Na splitskim Bačvicama unatoč vjetru na pijesku se igra najnovija verzija picigina, picigol. I neki od igrača su svjedočili mijenama Zlatnog rata.

'Zatekao sam se prije mjesec dana u Bolu. I ta punta je pomaknuta za 160 stupnjeva', rekao nam je jedan od kupača.

Zlatni rat baš zbog vjetra raj je za surfanje, jedrenje na dasci. Bračani u koloni za trajekt znaju i za najnoviju igru mora i vjetra.

Zlatni rat idiličan ljeti, ali i zimi. Za strance i domaće. Iako svi u Bol idu ljeti,otočna zima očito ima svoje čari.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju