Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za razliku od Pape...

VIDEO Bozanić: Putovao bih i ja tramvajem, ali uvijek žurim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podijelio je na konferenciji za novinare neka iskustva s protekle konklave u Vatikanu, a odgovorio je i na novinarsko pitanje zašto ne putuje javnim prijevozom, poput novoizabranog pape.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je danas da je Katolička crkva pozvana na caritas i da ga nikada neće prestati činiti, ali da ne može zamijeniti socijalnu službu države.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji ZET autobusi gradski prijevoz Pripazite prije odlaska u grad: Brojne izmjene u zagrebačkom prijevozu, ovo su novosti

Po povratku iz Rima, gdje je sudjelovalo u izboru novoga poglavara Katoličke crkve i bio s ostalim kardinalima na prvim susretima s papom Franjom, kardinal Bozanić podijelio je na današnjoj konferenciji u Zagrebačkoj nadbiskupiji s novinarima dio iskustava i dojmova iz Rima gdje je boravio od 27. veljače do jučer, te odgovarao na njihova pitanja.

>> Papa ruši još jednu tradiciju, misu na Veliki četvrtak služit će u zatvoru!

Potvrdio je kako je rekao papi Franji da bi mu bilo drago da posjeti Hrvatsku, kao i da mu je Papa rekao da je njegov ispovjednik doista bio Hrvat te je bio, dodao je, iznenađen što i to znamo.

Jedno od novinarskih pitanja bilo je vezano uz poziv na siromaštvo što ga je papa Franjo uputio Crkvi i vjernicima, odnosno je li Crkva u Hrvatskoj već pripremila nove socijalne programe.

Kardinal je objasnio da je caritas nešto što Crkva nikada neće prestati činiti i to sagledavajući siromaštvo ne samo kao ono materijalno već i duhovno, kao što je osjećaj besperspektivnosti. Dodao je kako je Papa poručio da želi biti blizu siromašnima, ali da nema iluzije da će siromaštvo nestati. Nadbiskup Bozanić posvjedočio je kako je Papa doista odmah rekao da će uzeti ime Franjo po sv. Franji Asiškom te da mu je brazilski kardinal Cláudio Hummes rekao "nemoj zaboraviti siromašne". Podsjetio je da je sv. Franjo Asiški i simbol mira te ljubavi za okoliš.

Kardinal se ne sjeća kad se zadnji put vozio tramvajem u Zagrebu

Novinare je zanimalo i je li kardinal Bozanić razmišljao da se, poput pape Franje, vozi javnim prijevozom. Pitali su ga kada je zadnji put išao javnim prijevozom, a on je odgovorio da je u Rimu cijelo vrijeme putovao metroom i autobusima.

Na pitanje kada se zadnji put vozio tramvajem u Zagrebu, nije se mogao sjetiti. 'U Zagrebu ne znam točno kad', rekao je, ističući da mu vožnja javnim prijevozom u hrvatskoj metropoli nije nikakav problem, ali da jednostavno zbog potreba službe ide autom.

'Moraš doći na vrijeme nekamo. I drži te služba koju moraš tamo izvršiti. (...) Ako idem do Biskupske konferencije, ako mi se žuri, radije ću poći u autu jer na putu do tamo se susretnem s tolikima, što je dobro i meni je to drago, ali u isto vrijeme ne mogu biti na vrijeme i tamo, tako da su neke stvari drugačije nego što koji put čovjek zamišlja iz jedne perspektive. Ali nije nikakav problem', rekao je dobro raspoloženi kardinal.

Papa je svojim postupcima Crkvi dao znak

Objasnio je da je Papa svojim postupcima dao znak Crkvi, a to smo svi mi vjernici, da se trebamo oslobađati svega što je suvišno i vidjeti što svatko od nas može konkretno učiniti s tim viškom koji je odbacio da pomogne potrebitima, bez obzira na to koja je vrsta njihove potrebe.

Jedno od pitanja upućenih kardinalu Bozaniću bilo je da prokomentira dolazak ekumenskog carigradskog patrijarha Bartolomeja I. nastupnoj misi pape Franje, a u odgovoru kardinal Bozanić istaknuo je kako je to "novi znak i molimo Boga da bude i korak u približavanju Katoličke i Pravoslavne crkve koje su doktrinom i disciplinom gotovo u svim elementima suglasne i tu bi najprije moglo doći do jedinstva".

O napadu u Kistanju: Crkva je uvijek protiv nasilja

Na molbu novinara da se osvrne na izjave hrvatskih političkih i javnih djelatnika na događaje u općini Kistanje, kardinal Bozanić je istaknuo kako nije s tim potpuno upoznat, ali da je Crkva uvijek protiv nasilja i izazivanja nasilja jer ono ne vodi dobru.

Novinarsko pitanje bilo je i da se osvrne na najavu ministra znanosti, obrazovanja i sporta da će Vlada "ukloniti neke dijelove iz knjiga vjeronauka", a kardinalov odgovor bio je da o tome nema informacija te istaknuo da Crkva odgovara za knjige vjeronauka u kojima treba ponuditi kompletan nauk, pa ako bi se tako nešto dogodilo to bi, dodao je, bilo onemogućavanje Crkve da vrši svoje poslanje.

'Ciparska je situacija specifična'

Kardinal je odgovorio i na pitanje novinara o odluci Ciparske pravoslavne Crkve da svoju imovinu stavi na raspolaganje državi kako bi se država izvukla iz krize, rekavši kako je ciparska situacija specifična jer je prvi predsjednik neovisne Republike Cipar bio arhiepiskop i primas autokefalne Ciparske pravoslavne Crkve Makarios III., a crkva je vlasnik trećine ciparske imovine te posjeduje institut adekvatan banci te kardinal vjeruje da se radi o takvoj pomoći. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene