Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terase zatvorene, crkva otvorena

Kardinal Josip Bozanić kritizirao mjere protiv korone: "Propisi moraju biti logični, razumljivi i provedivi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je u ponedjeljak pismo svećenicima i vjernicima u kojem ističe kako propis o ograničenju broja ljudi na misnim slavljima na 25, bez obzira na veličinu crkve, u sebi nosi ozbiljne poteškoće i nedostatke.

Kardinal Josip Bozanić uputio je pismo vjernicima i svećenicima u kojemu negoduje zbog mjera zaštite od koronavirusa. "Smatram potrebnim skrenuti pozornost i na ono što pridonosi svrhovitosti propisa koji u sebi moraju biti logični, razumljivi i provedivi", istaknuo je i dodao kako očito nije slučaj s tehničkim rješenjem koje ne vodi brigu o veličini crkve te propisuje 25 osoba na misama i u manjim i u većim crkvama.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica i Goran Arbanas - 4 TRAUMATIČNO ISKUSTVO Psihijatar komentirao tragičan slučaj: "Postoje dvije mogućnosti zašto se muškarac odlučio na ovaj čin" Hrvoje Krešić - 1 Užas u Zagrebu Umro muškarac koji se zapalio na Markovu trgu

Podsjetio je kako su na slične nedostatke principijelno upozorili i francuski biskupi. U laičkoj Francuskoj, napomenuo je, na temelju odluke višeg tijela da bi zaštitilo vjernike od diskriminacije, određeno je da se u roku od tri dana donesu mjere koje će voditi računa o proporcijama veličine crkve, kao i da se pravila o slobodi prodaje i industrijske proizvodnje primijene i na slobodu bogoštovlja.

Smatra kako je i u nas nužno donijeti propis koji će se temeljiti na sigurnosnoj fizičkoj udaljenosti među vjernicima. Tada se taj kriterij može primjenjivati sukladno veličini određenog prostora, pri čemu taj isti kriterij, s određenim razumljivim odstupanjima, može biti primjenjiv i u drugim društvenim ozračjima, naglasio je kardinal Bozanić.

Sakramentalni život i molitva Crkve, a napose misna slavlja nedjeljom, za nas vjernike nisu tek neka okupljanja, nego su srž našega življenja, poručio je zagrebački nadbiskup i dodao kako kršćanin ne može bez Euharistije.

Pozvao svećenike da uključe što više vjernika

Svećenicima je poručio da je posebno važno brinuti se za euharistijska slavlja te da u adventsko vrijeme, koje je obilježeno misama zornicama, omoguće svugdje gdje je moguće neka se slave, pazeći da nakon slavlja ne bude uobičajenih druženja.

"Glede sakramenta pomirenja nastojte i dalje biti vjernicima na raspolaganju, organiziranjem ispovijedanja u kojemu će sudjelovati i više svećenika, uvijek pazeći na poštivanje epidemioloških propisa", poručio je Bozanić i pozvao svećenike da budu spremni odazvati se na pohod bolesnicima.

Naglasio je da gdje god je to moguće, neka se umnoži broj misa. Pojedincima za vrijeme došašća preporučio je pak da pronađu trenutke za molitvu u crkvi po osobnim nakanama.

Glede blagoslova obitelji nadbiskup Bozanić je dao mogućnost da se s blagoslovom započne i u došašću te da se taj pohod obiteljima protegne izvan do sada uobičajenih vremenskih okvira, sve do korizme.

Kardinal Bozanić poručio je i kako iznimno cijenimo napor odgovornih za zdravlje svih građana i njihovo nastojanje oko olakšavanja djelovanja zdravstvenog sustava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene