Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Silajdžić: 'Miješanje u BiH nećemo nikome dopustiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Predsjedništvo BiH nije dalo suglasnost za gradnju Pelješkog mosta, mi smo sasvim jasno rekli što o tome mislimo', izjavio je večeras Haris Silajdžić u emisiji Nove TV, '10 do 8'.

Bošnjački član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, rekao je kako je ministar Sadović u pravu kada tvrdi da nije istina da je za razliku od Predsjedništva BiH Vijeće ministara dalo suglasnost za gradnju mosta. Silajdžić kaže kako mu je žao što je došlo do nesporazuma sa Zagrebom  do kojeg nije trebalo doći te ističe kako želi bolju suradnju. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okončati etnične podjele 'Bosni treba pomoć da završi etničke sporove' Slika nije dostupna Parlament RS-a optužio Siladžića za neodgovornu politiku

Na upit je li sklon rješenjima kao što je sudska  tužba, a s kojom prijeti hrvatski član Predsjedništva Komšić, Silajdžić je odgovorio da će se prikloniti takvim akcijama jedino ako interesi BiH budu dovedeni u pitanje. 

'To ovisi o tome hoće li će Vlada Republike Hrvatske ispoštovati interese BiH, da se prvo utvrde morske granice, a da zatim razgovaramo o svemu drugom. Mi smo za gradnju mosta saznali putem medija, trebali bi drugačije surađivati', dodao je.
 
Silajdžić je večeras u emisiji '10 do 8' potvrdio navode kako je postavljanje hrvatske zastave na vrh poluotoka Kleka te Mali i Veliki Školj napad na BiH.

'To je neosporno teritoriji Bosne i Hercegovine, a kada se stavlja zastava, to je onda povreda suvereniteta  i integriteta', objasno je tako Silajdžić svoje riječi.

Nije se mogla izbjeći tema Sanaderovih predizbornih plakata, odnosno, Špirićeve tvrdnje da se budi politika Hrvatske na Drini. 

Silajdžić je komentirao da je HDZ-ova kampanja prenapadna s obzirom na prošlost te da bi se trebala naći bolja mjera. 

Na tvrdnju da su Hrvati kao politički subjekt u najlošijem položaju ikada u BiH, Silajdžić je odgovorio da je perspektiva svih u Bosni ista te da svi dijele istu sudbinu. Bosna želi Europsku uniju i želi u NATO. Nadovezao se na pitanje te istaknuo da bi i Bošnjaci u Hrvatskoj napokon trebali dobiti adekvatan status. 

Što se tiče optužbi koje je srpski člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića, uputio predsjedatelju BiH, Komšiću, da se kriza iz BiH prenijela izvan granica, Siladjžićev stav je bio jasan.

'Krize se u Bosnu uvoze, kao što se dogodilo 1992. Mi nismo izvoznici kriza. Imamo izjave koje govore da vlada u Beogradu ne poštuje suverenitet i integritet Bosne, zbog toga je međunarodna zajednica reagirala', rekao je.

Dodao je da ga brinu prosvjedi građana Republike Srpske protiv Lajčaka. Kazao je će se truditi pomiriti sve koncepte i naglasio kako neće dozvoliti miješanje u BIH nikoga sa strane. 

Na upit što misli o Thompsonovom koncertu u Sarajevu, Silajdžić je izjavio.

'Ako to znači prizivanje modela ponašanja kojega su u BiH dovele brojne žrtve, ako se priziva takvo ponašanje i takva ideologija, moramo biti zabrinuti, a nadležni organi moraju raditi svoj posao', izjavio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene