Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duga tradicija

Bosanska Dubica izabrala Ciganskog cara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ušli smo u novu godinu i u životima svih nas doba je velikih odluka i prekretnica. Ali u malom bosanskom mjestu, Dubici to znači mnogo više jer početkom svake godine tamo se tradicionalno, već 167 godina, bira novi romski car. Osmero kandidata iz 4 naroda razbijaju glave i lome zube kako bi osvojili slavnu titulu.

 Trubači, puran, novčanice na oznojenim čelima. Na prvi pogled sve neodoljivo podsjeća na neki Kusturičin film.
No ovo što se događa u skromnoj ali kultnoj kavani Tri Burenceta u Bosanskoj Dubici, nije niti film, niti slučajni dernek. Ovako to izgleda kada se bira Car, i to Ciganski!
Da bi se pomoglo Romima, Dubičanci su još u 19. stoljeću uveli funkciju Ciganskog cara, predstavnika koji se brinuo za njihove potrebe. Danas je to ostala više kao tradicija jer je Roma sve manje. Zoran Brajić iz Bosanske Dubice za Provjereno kaže kako prema njegovim informacijama u cijeloj Dubici živi nekih 60 do 80 Roma, ili oko 30-ak porodica.

Pročitajte i ovo Japanski car i carica (Foto: AFP) Prijestolje krizantema Prvi carski pozdrav novog japanskog cara: S obitelji građanima mahao s balkona palače Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 TRANSKRIPTI S ISPITIVANJA Objavljeni iskazi Martine Dalić USKOK-u: Evo tko je sve znao za grupu Borg i odakle su dolazile informacije

'Veseli' Romi i titula Cara

Zoran je rođen u ovoj ulici koju i danas zovu Ciganska mahala, a cijeli je kraj kaže nekad odzvanjao od pjesme i veselja. 'Nema grada bez Roma, najbolji narod na svijetu, najveseliji, a  što bi mi rekl ii najrahatnijižaže Brajić. U to smo se i sami uvjerili. Samir Kajtazi ističe kako je najvažnija igra, veselje, ponešto hrane, pića i ljubavi među obitelji. A gdje ćeš, kaže veće sreće i zadovoljstva, nego da ti sin postane Ciganski car. Tu je laskavu titulu prošle godine u njihovu kuću donio sin Emran. Upravo je on bio najspretniji na Zubanju 2009. g., autohtonom običaju hvatanja jabuke zubima kojim se postaje Car. Osim što je najmlađi Car ikad, ta je borba bila i najkraća u povijesti.' Sve je to trjalo nekih 20 sekundi i odmah sam ja tu jabuku uhvatio prisjetio se Emran,ciganski car za 2009.godinu.

Nezaposlenost

A upravo je ta godina, kaže Ribana, za njezinog Cara Emrana bila osobito plodna ili berićetna. 'Te godine se oženio i doveo ženu, uhvatio jabuku i dobio dijete pa sam ja sam najsretnija rekla je Emranova majka. Financijski bi moglo biti i bolje jer nitko nema stalni posao. Tu i tamo zarade pokoju marku. Bivši ciganski car se bavi švercom, prodajom na tržnici itd.
bavim se inače švercom, malo pijaca i tako. Emran zaključuje da se od toga ne može živjeti i da je došlo do velike krize. Njegova majka ističe kako se ipak snađu za život, nešto dobiju od socijanog, nešto šiju i prodaju. Borba za nas 11-ero je teška, svi su veliki a nitko ne radi kaže Ribana. Romi kažu da su još i zadovljni kako žive s obzirom na prisutnu krizu.

167- godišnja tradicija

U svojoj 167-godišnjoj povijesti, titulu Ciganskog cara tek je dvaput odnio baš Rom. Naime, premda se tako zove, Ciganski car ne mora biti, i u pravilu, nije iz romskog naroda. Organizator Zubanja Izet Mulabdić obajsnio je kako je prvo i osnovno pravilo da smije učestovati osam predstavnika, od svakog naroda po dvoje. 'Natječu se Srbi iliti Dasine, naime svi oni imaju svoje nadimke, pa Muslimani iliti Balije, Hrvati-Šokci i Romi odnosno Mandovi, kako ih mi ovdje zovemo'  kaže Dragan Stojić. Kandidirati se može samo autohtoni Dubičanac.

Kandidati Srbi - Dasine

Najozbiljniji kandidati za ovogodišnju titulu cara dvojica su Dasina. Zoran i Dragan su prijatelji i kumovi i obojica trgovci. Dragan je vlasnik butika, a Zoran trgovine rabljenom robom.' Ovdje tko god dođe može naći nešto za sebe, od igle do lokomotive' kaže Zoran Brajić. Ovi rođeni Dubičaci, godinama se natječu na Zubanju. U mahali gdje se nalaze njihove rodne kuće, mjesto je gdje je Zubanje stvoreno. 'Iz te ulice potiče najviše careva, ja sam dva puta bio, iz ove kuće je isto bio car, iz ove isto i to trostruki ciganski car, dakle barem 30 titula cara je samo iz  ove ulice prepričao je Brajić. Mnogima se može činiti čudnim, no da te u Dubici zovu Ciganskim carem, pitanje je časti i prestiža. Brajić ne bi ni za 20 tisuća eura pustio svoju titulu, a ističe da su takvi svi.

Pravila Zubanja

'Korist je nikakva, sve ti je to jad i bijeda, potrošim sve pare koje uštedim tijekom godine na tom ciganskom caru, ali ja to volim i šta ću', rekao je Dragan Stojić. Doći do te titule i nije baš tako lako. Kao i svako natjecanje i Zubanje ima svoja pravila. 'Prvo se pospe slama i orasi, pa ide sofra, kaći se dunja, pa onda jabuka. Zatim idu natjecatelji, njih osam, od svakog po dvojica i onda se oni dobacuju objasnio je Stojić.
Možda se čini bezazleno, no hvatanje jabuke rijetko prođe bez ozljeda. Brajić je do sada na Zubanju već 6 zuba,  a ostalo mu je samo još nekoliko njih za koje se nada da će mu biti dovoljni za sutrašnje Zubanje.Doping je nedozvoljen, pa bio on i u obliku zubne proteze. Zoran će u Zubanje stoga morati s onim što ima.

Dan uoči priznanja

Premda je dvostruki Car, Zorana hvata trema. Liječi to onim što mu najbolje ide, prodajom. Napetost raste i u Draganovoj kući koji već danima s kćerkom uvježbava Zubanje. Posljednji dogovori oko natjecanja. Trubači koji su potegnuli čak iz Vranja s juga Srbije zagrijavaju atmosferu. Simbolična glavna nagrada (puran) čeka novog vlasnika, a sat vremena kasnije, povorka kreće na Zubanje. Prvi krug, hvatanje dunje služi samo kao zagrijavanje. Premda nitko nikad nije uhvatio dunju, kandidati nisu nimalo manje strasni u svom zadatku. Upozorili su nas da je opširan vokabular psovki dio folklora. Na sreću nitko uvrede ne shvaća ozbiljno. Nenad Mihaljević kaže da to kao dobar dan. Sudac, koji je i sam bio Ciganski car imao je pune ruke posla. 'Ruke pozadi, nemoj da ja moram isključivati, evo jebo im ja mater' vikao je Milorad sudac.
Prošlogodišnje Zubanje bilo je najbrže u povijesti, a ovo će ostati zapamćeno kao najduže. Sinan kaže da kako je krenulo da može potrajati i do zore. 'Ovo je za infarkt, nikad nije bilo ovako' prokomentirao je Dragan.

Sinan novi car

Satima nakon dolaska, Car još nije izabran, a tenzije i umor rastu. Neki su već klonuli, no pojedinci se bore do kraja.
Sinan iz muslimanske ekipe on ima najviše šanse da uhvati jabuku predvidio je Dragan. Njegova prognoza bila je točna. Samo nekoliko minuta nakon njegove izjave, Dubica je dobila novog Ciganskog cara, Sinana Bašića. ' Vjerujte već mi je bilo svejedno ko će uhvatiti jer je stvarno bilo jako naporno, mislim da je samo bila luda sreća' kaže novi Ciganski car. Prema jednoj legendi, na Đurđevdan 1838. godine ubijena je mlada Romkinja Iljuška. Njezina smrt potaknula je ondašnjeg upravitelja Dubice turskog kapetana Šaćirbega da zaštiti Rome. U dogovoru s narodima ovog kraja, odlučili su se na izbor Ciganskog Cara koji traje sve do danas. Rasječene usne, s bolovima u glavi, novookrunjeni Car se obvezao poštivati tradiciju. Premda trenutačno živi u Njemačkoj, obećao je učiniti sve što može da tijekom 2010. godine ispuni svoj časni, carski zadatak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene