Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S radom počinju u ponedjeljak

Borba protiv mafije i kriminala na uskočkim sudovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spektakularna najava obračuna s krupnim ribama privodi se kraju! Nakon što su im završile rigorozne sigurnosne provjere, uskočki suci počinju s radom već u ponedjeljak. Tada će se na interentu naći i njihove imovinske kartice.

Slomio je Hrvoja Petrača, dilera s estrade udario po džepu. Zagrebački sudac Ivan Turudić od kojeg strepe kriminalci uskoro postaje šef uskočkih odjela. Sa 60 kolega iz Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke krojit će pravdu svim onim krupnim ribama. 'Ti suci će prvenstveno raditi na ovim predmetima time da naravno neće biti oslobođeni i od rada na drugim kaznenim predmetima, znači na predmetima takozvanim općeg kriminaliteta', rekao je Krešimir Devčić sa županijskog suda u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 Javna nabava Poduzetnik priznao kako su se sređivali poslovi za Dumbovićeva sina Darka: Dobio uvjetnu kaznu Marbella Šef Mocro mafije Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze

Uskočki odjeli bit će formirani unutar sudova s posebnim pisarnicama, sudnicama i mjerama. Proživljeni strah uskočki će suci osjetiti na plaći. Većoj za 2.700 kuna. 'Oni nisu plaćeni po skalpu dakle po onom što sudjeluju u predmetu, oni će imati te svoje dodatke koji će biti izraženi kroz povećanje koeficijenata', kaže Ivan Šimonović, ministar pravosuđa.

Koplja su se dosad najviše lomila oko sigurnosnih provjera. Oporba tvrdi - sasvim logično. 'Koliko god je kritika na sudbenu vlast, javnost više vjeruje sudbenoj vlasti nego tajnim službama koje mogu eliminirati nekog kandidata bez da mu kažu zbog čega nije prošao i da za to ne zna niti vrh sudbene vlasti niti javnost', rekla je Ingrid Antičević-Marinović SDP.

S tim se ne slaže bivši predsjednik Vrhovnog suda. 'To više što mi se čini da su ti suci birani po političkom kriteriju i da su po istom kriteriju prolazili sigurnosne provjere, pa mi se čini da će i suci uskočkih sudova biti samo produžena ruka političke vlasti', rekao je Krunislav Olujić, bivši predsjednik Vrhovnog suda. Bivša ministrica pravosuđa koja je tu ideju predložila prije četiri godine ima velika očekivanja.

'Da neće biti na primjer onoga što se do sada događalo a to je da pobjegnu ljudi koji su pod istragom ili da napuste Hrvatsku', rekla je Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa. Kako bilo, odluka je pala. Sudačka elita od ponedjeljka preuzima tešku ulogu i kreće u novu borbu. Protiv mafije i organiziranog kriminala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene