Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRUČNJAK ZA SIGURNOST

'Hrvatski građani će osjetiti pojačane mjere sigurnosti, od sportskih terena do shopping centara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost za Dnevnik Nove TV govorio je o pojačanoj sigurnosti na ulicama Hrvatske i što one znače.

Hoće li građani primijetiti pojačane mjere na ulicama?

Pročitajte i ovo Željko Cvrtila i Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Ilegalno oružje Cvrtila o pucnjavi na zagrebačkim ulicama: ''Treba više policije na cesti, a manje u kancelarijama'' Ilustracija Dnevnik Nove TV pita Osjećate li se sigurno? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Vjerojatno hoće, ako se nalaze na mjestima okupljanja. Da li su to sportski eventi ili javna okupljališta, drugo moguće su pojačane policijske ophodnje u shopping centrima. Pojačani nadzor državne granice u svakom slučaju. To su samo neke od mjera u koje moramo ubrojiti i one operativne mjere koje se svakodnevno upotrebljavaju, da će biti možda još intenzivnije, posebno u nadzoru nekih određenih osoba, nekih događanja, tako da će ta razmjena informacija sa susjednim zemljama i zemljama Europske unije, odnosno njihovim službama, biti intenzivnija.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susrela se s ministrom obrane i sa načelnikom glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i sa ravnateljem vojne, sigurnosno-obavještajne službe. Jesu li ti sastanci na tom tragu?

Svakako. Sada imamo aktualno stanje i aktualnu situaciju - izmjena i dopuna Zakona o obrani. Naravno, imamo isto sada ovu aktualnu situaciju, odnosno navodnu aferu u Ministarstvu obrane. No predsjednica želi vidjeti kakvo je stanje u Oružanim snagama, koja je razina spremnosti i tako dalje. Možda bi tu bila potpunija varijanta, što se tiče sigurnosti Republike Hrvatske, odnosno njezinog stanja, trenutnog možda, da su bili pripadnici iz Sigurnosno-obavještajne agencije, tada bi bila još cjelovitija ova priča o stanju sigurnosti.

Mislite li da bi ova situacije mogla potaknuti premijera Oreškovića, da što prije razriješi ovu situaciju oko ravnatelja SOA-e?

To je pitanje već neko vrijeme aktualno, no to ovisi isključivo o premijeru i predsjednici. Njihovom dogovoru i njihovoj komunikaciji na koji će način riješiti to pitanje. No u svakom bi slučaju bilo dobro da se to riješi na ovaj ili onaj način, tako da sustav može funkcionirati bez izvjesnog i određenog grča.

Rekli ste da će biti pojačanog nadzora na velikim okupljanjima, na što treba pripaziti na takvim okupljanjima i kako se ponašati ukoliko uočimo nešto sumnjivo?

Svakako možemo navesti primjer iz Španjolske prije izvjesnog broja godina, kada je bio teroristički napad na vlak, torba, tada je bila jedna velika njihova promidžbena kampanja: Čija je ovo torba? U tom smislu želim reći da građani trebaju biti neopterećeni, ne trebaju ići u varijantu paranoje ali u svakom slučaju, nešto što im je sumnjivo, nešto što odudara od nečeg ustaljenog, da li je to napušteno vozilo, sumnjivo vozilo, da li je to neki napušten paket u njihovoj blizini ili oko škole i dječjih vrtića ili u shopping centru. U svakom slučaju neka se ne ustručavaju dojaviti nadležnim službama, odnosno Ministarstvu unutarnji poslova i policiji.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene