Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastala se s ministrom

ZABRINUTA ZBOG STANJA MiG-ova Predsjednica šokirana, čeka rezultate istrage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u utorak kako jer zabrinuta onim što čuje o stanju hrvatskih borbenih zrakoplova MiG-21 o čijem remontu se, prema pisanju medija, provodi istraga zbog utvrđenih nepravilnosti.

Na pitanje novinara o stanju borbenih zrakoplova MiG-21, šefica države je kazala da ovog trena ne može ništa konkretno odgovoriti, ali da je zabrinuta zbog onog što čuje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Roba s greškom Hrvatska od Ukrajine traži zamjenu 4 neispravna MiG-a koje su nam prodali Slika nije dostupna Preuzeo najmanje 10.000 eura Potvrđena optužnica bivšem vojnom načelniku zbog traženja mita za remont MIG-ova

"Danas sam imala sastanak s ministrom obrane i još drugim visokim dužnosnicima. Razgovaramo o tome, pratimo stanje i naravno čekamo rezultate istrage, ali ono što moram reći jest da sam zabrinuta zbog onog što čujem", kazala je Grabar-Kitarović.

Ministarstvo obrane je ranije priopćilo da su vojna sigurnosno – obavještajna agencija i Vojna policija u proteklih nekoliko tjedana u svojim postupanjima došle do informacija kako je potrebno izvršiti ponovne i dodatne provjere vezano uz remont i nabavu borbenih zrakoplova MiG-21, naglasivši kako se zadaće izvršavaju postojećim resursima te je zračni prostor Hrvatske kontroliran i siguran.

Ministarstvo obrane je reklo kako postoje ozbiljne naznake o zabrinjavajućim radnjama koje mogu utjecati na obrambenu sposobnost Hrvatske te da će nastaviti postupati sukladno zakonskim propisima i po zahtjevima nadležnih državnih tijela.

Veliku istragu o remontu hrvatskih borbenih zrakoplova MiG-21 u Ukrajini zbog utvrđenih nepravilnosti i sumnje u korupciju, pokrenula je Vojna policija.

Grabar-Kitarović je također kazala da za sada nikoga neće predlagati na čelo Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) jer još uvijek čeka prijedloge.

Korak bliže ukidanju ratnog zrakoplovstva?

Istraga bi mogla potrajati mjesecima. Ne samo da se mora detaljno provjeriti dokumentacija i usporediti s podacima iz ugovora, već bi istražitelji mogli na razgovor pozvati sve koji su na bilo koji način sudjelovali u poslu - od ljudi u sustavu do pilota.

Uz to, bit će teško dokazati isplatu mita, ako je ona kako se sumnja, postojala. Ovo nije prvi put da se priča o lošem ukrajinskom remontu.

Podsjećamo da je vojna policija već jednom sve provjeravala, ali o tome jesu li i što pronašli nikad nisu izvjestili javnost.

Sad se konkretno istražuje kako je remont obavljen. U inspekciju će i glavni vojni inspektorat koji dosad nije provjeravao ništa.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov razgovarala je i s ukrajinskim veleposlanikom u RH, koji kaže kako je postupak bio zakonit, te da su optužbe, kojih je već bilo i ranije, pale.

Ministar Buljević je isto tako 4. ožujka primio veleposlanika Ukrajine u RH Oleksandra Levchenka i nije mu tada nijednom rječju spomenuo probleme s MIG-ovima.

Remont MiG-ova, zbog financijske situacije, bio je potez iz nužde. Poznavatelji prilika, smatraju kako je ovo korak prema odluci o ukidanju zrakoplovstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene