Stručnjak za sigurnost Bono Marjanović gostovao je u Dnevniku Nove TV i komentirao sigurnosnu situaciju u Europi, ali i u Hrvatskoj.


Gospodine Marjanoviću, četvrti napad u Njemačkoj u tjedan dana. Obavještajna i sigurnosna zajednica u Europi je pred novim izazovima, kako razotkiriti takozvane "usamljene napadače"?

Nažalost, ovakvi događaji i ovi pojedinci, takozvani vukovi samotnjaci, jednostavno drže cijelo vrijeme taj sigurnosni aparat, ne samo u EU nego i šire na globalnoj razini, napetim. Kako im doskočiti i kako ih spriječiti, to je vrlo teško. To bi, ako počnemo od one varijante politike sređivanja situacije na tim kriznim područjima, do onog što se zadnjih dana govori, a to je utjecaj video igara, odnosno isto tako i dostupnost tog naoružanja, bilo svakako jedno kompleksno pitanje, a tu ima prostora za psihologe da se vrlo aktivno uključe u cijeli taj sustav, odnosno rad s takvim ljudima.

Posljednji napadi imaju i jedan zajednički nazivnik - provode ih napadači s povijestima mentalnih bolesti. Tko je tu zakazao?

Vezani članci David Amess, britanska policija Nožem u crkvi više puta izbo britanskog zastupnika, policija ubojstvo nazvala terorističkim činom Ilustracija Slučaj koji je zgrozio javnost: Umjesto cjepiva protiv hepatitisa, dojenče dobilo cjepivo protiv korone

Pa teško je reći tko je zakazao, zato što se uvijek traži ovakav krivac, pogotovo zato što je sad ovo vrlo aktualna situacija i svi na pucanj neke petarde, bit ću doslovan, prizivaju, odnosno boje se da je to neki teroristički akt, da je to djelo nekog terorista ili organizacije. Međutim, u svakom slučaju smo svjesni da se takve stvari mogu događati, svjesni smo da pojedinac može nešto nepredviđeno napraviti i vrlo je teško utjecati na takve stvari. Kažem, tu treba ići od djetinjstva, od društva, od stabilnosti i svega ostalog, onda će ovakvih situacija biti manje.

Gospodine Marjanoviću, što je FETO i što radi u Hrvatskoj?

Moram priznati da se prvi put susrećem s tom skraćenicom tako da i sadržajno ne pratim to područje, ali u svakom slučaju ako gledamo na to da je kvalificirano kao nekakva teroristička organizacija, koja je angažirana i djeluje na pordučju Republike Hrvatske, vrlo uskoro očekujem i očitovanje sigurnosnog sustava, ali u svakom slučaju ovo doživljavam i promatram kao neku politiku i traženja neke potpore izvan Republike Turske. No, nikako ne mislim da takvo nešto, u terorističkom smislu, djeluje na pordučju Republike Hrvatske.

Možemo li biti mirni?

U svakom slučaju. Poznavajući rad naših sigurnosnih službi, mislim da oni prate takvu situaciju, ali oni nažalost nisu u situaciji da se glasno i jasno pohvale sa svojim postignućima. Ako postoji nešto u smislu terorizma i ako ima taj predznak, vjerujem da oni to prate i da već imaju dosta informacija na tu temu.

Kako može završiti ovo zahladnjenje odnosa između Europske unije i Turske?

Teško. To je političko područje i to će biti tema nekakvih globalnih smjernica, globalnih sila. Nažalost, na tom području je u Turskoj neko krizno žarište iz više razloga i više načina, tako da će biti još interesantno pratiti što će se događati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju