444470
444470
444470
444470
444470

'Znamo da u Hrvatskoj postoji FETO teroristička organizacija'

  • , 25.07.2016., 19:39
  • Autor:
  • komentara

Reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić razgovarao je s turskim veleposlanikom u Hrvatskoj, Ahmetom Tutom.

 
 
 
 
Turski veleposlanik o terorizmu (Video: Dnevnik Nove TV)
Turski veleposlanik o terorizmu (Video: Dnevnik Nove TV)

Vaša Ekselencijo, kada smo zadnji put razgovarali, rekli ste mi da je vojni udar pokušala frakcija unutar vojske, nakon toga uhićeno je 13.000 ljudi, među njima suci i profesori. Što se dogodilo, tko stoji iza toga?

Vrlo je jasno da su gulenisti, FETO teroristička organizacija, iza pokušaja vojnog udara. Ta organizacija ima nekoliko ogranaka, ne samo u vojsci, već i u pravosuđu, ali i u drugim tijelima administracije.

Postoje li u Hrvatskoj?

Znamo da postoji organizacija koja radi u Hrvatskoj i sva obavještajna izvješća i informacije prenesene su hrvatskim vlastima na vrijeme.

A što rade?

Ima škola stranih jezika koja ovdje radi, osim toga, pokušavaju organizirati i neke druge aktivnosti, ali i hrvatske su vlasti vrlo oprezne i gledaju što rade. Nadam se da će se ta suradnja hrvatskih i turskih vlasti nastaviti.

Mnogo je kritika Turskoj sa zapada i iz Europske unije, posebice na mogućnost uvođenja smrtne kazne.

Prije svega moramo u obzir uzeti volju naroda koji se osjeća izdano od terorističke grupe u vojnoj uniformi.

Ako vratite smrtnu kaznu, ne možete biti članica Europske unije, to su svi lideri EU poručili Turskoj. Što kažete na to?

Prvi prioritet je da osiguramo sigurnost i vratimo život u normalu u Turskoj, a u budućnosti ćemo vidjeti što će biti posljedice smrtne kazne ako je vratimo u zakonodavstvo ili ne.

Amnesty International je izvijestio o kršenjima ljudskih prava zatvorenika, koji je vaš odgovor na to?

Nisam pogledao izvješće Amnesty Internationala, ali svi moraju biti svjesni da je Turska država demokracije. Ne zaboravimo da se 15. srpnja pokušalo svrgnuti vladu, demokratski izabranu vladu i predsjednika. Aktivisti za ljudska prava i sve druge relevantne institucije moraju uzeti u obzir da smo sada mogli biti pod vladavinom vojske da je udar uspio.

Hvala Vam na razgovoru.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se