Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glogoški zadovoljan, ali...

Opća bolnica Zabok postaje prva veteranska bolnica u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabočka bolnica od danas počinje raditi za svu braniteljsku populaciju i njihove specifične potrebe.

Opća bolnica Zabok postaje prva veteranska bolnica u Hrvatskoj i odmah počinje raditi za svu braniteljsku populaciju, potvrdio je u četvrtak ministar zdravlja Siniša Varga najavivši da će se idućih mjeseci dio te bolnice posebno izdvojiti za potrebe ratnih veterana.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Slika nije dostupna Prosvjed u Zagrebu Bujanec dao Rakić kapu s kokardom koju je dobio od silovane žene iz Vukovara

Zabočka bolnica od danas počinje raditi za svu braniteljsku populaciju i njihove specifične potrebe. Branitelji se samo trebaju naručiti preko sustava eNaručivanje ili se izravno obratiti ravnateljstvu da bi ostvarili svoja prava kao osiguranici HZZO-a, ali i ostvarili dodatni standard na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja, izjavio je Varga nakon sastanka s predstavnicima braniteljskih udruga i sanacijskim upraviteljem bolnice u Zaboku.

Formirana je i radna skupina koja bi za dva mjeseca trebala napraviti pravne pretpostavke da se u sklopu OB Zabok osnuje specijalna veteranska bolnica.

U prvom redu će biti namijenjena ratnim vojnim invalidima, ali svi koji imaju braniteljski status i ostvaruju prava kroz Zakon o braniteljima, moći će koristiti tu bolnicu, pojasnio je ministar.

Branitelji tvrde: Vlast izjednačava žrtvu i agresora! Imamo i dokaze

Unutar nje radit će se specifični programi, poput centra za rješavanje problema dekubitusa od kojega često obolijevaju nepokretni invalidi, a s tim u vezi je, rekao je ministar, dogovoren poseban program edukacije u suradnji sa švedskom ambasadom.

Pojasnio je da će se najvjerojatnije jedan kat OB Zabok s posebnim krevetima izdvojiti za branitelje.

Što se tiče troškova projekta, rekao je da će onaj dio zdravstvene skrbi koji proizlazi iz obveznog osiguranja financirati HZZO, a Ministarstvo branitelja financirat će posebne standarde, sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja.

'Financijske procjene izdefinirat će radna skupina. No, branitelji i sada koriste zdravstvene usluge i njihovo liječenje i sada košta, ovdje je samo riječ o koncentraciji tog liječenja na jednom lokalitetu', odgovorio je ministar, upitan za financijske projekcije.

Glogoški zadovoljan, ali prosvjed ne prekidaju

Đuro Glogoški, predsjednik udruge 100-postotnih HRVI prve skupine, istaknuo je zadovoljstvo postignutim dogovorom, ali i napomenuo da to ne znači da se prosvjedne akcije branitelja prekidaju, jer je nedostatna zdravstvena skrb za branitelje bila samo jedan od razloga prosvjeda.

'Kada bi i ostali imali razumijevanja za braniteljske zahtjeve, kako je to danas bilo na sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravlja, rješenje bismo postigli već sutra', rekao je Glogoški novinarima nakon sastanka.

Glogoški je, kako je rekao, iznio na sastanku očekivanje da će idući put ministar Varga u Ameriku putovati s novim ministrom branitelja i tamo obići veteranske bolnice, kako bi se ti standardi prenijeli i u Hrvatsku.

Vezano uz prenamjenu bolnice, sanacijski upravitelj OB Zabok Ivan Švajger istaknuo je da je riječ o zajedničkoj inicijativi uprave te bolnice, braniteljskih udruga Krapinsko-zagorske županije, Hvidre Grada Zagreba i predsjednika zajednice udruga Hvidra Mirka Ljubičića.

S obzirom na kapacitete i mogućnosti mislim da je ova bolnica idealno mjesto za tu namjenu, a od nas je ova inicijativa i krenula još u travnju ove godine, podsjetio je Švajger. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene