Sedamdesetak žena iz cijele Hrvatske za bebe izrađuju malene pletene hobotnice, i doniraju ih bolnicama diljem zemlje.

Galerija


Narančaste, zelene, bijele, šarene - pletene hobotnice svih boja, ali samo s jednom svrhom, za smirenje i utjehu prerano rođenim bebicama, odnosno palčićima.

Vezani članci Primopredaja inkubatora kupljenih u sklopu akcije \"Vratimo Palčiće u Petrovu\" - 5 Val dobrote za Palčiće iz Petrove: Navijači Dinama danas dopremili 9 inkubatora, prikupljeno više od pet milijuna kuna Roditelji prvi put vidjeli svoga Palčića - 1 Iskustvo koje će pamtiti cijeli život: Pogledajte dirljivi trenutak kad su roditelji prvi put ugledali svoje Palčiće iz Petrove

"Beba dobije hobotnicu, mašući rukicama primi krak i osjeća se sigurnije. Taj krak hobotnice imitira pupčanu vrpcu, smiruje bebu te umiruje disanje", govori Nataša Gidija.

Crohobica (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Crohobica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Nataša, Martina i Dijana dio su grupe od 70 žena, koje dobrovoljno izrađuju takozvane Crohobice i doniraju ih bolnicama diljem zemlje. U projekt je uključeno 18 bolnica.

"Puno mi je srce što sam mogla nešto napraviti, to je nešto malo financija ali je tu i trud uložen, dobra volja i vlastiti rad. Mislim da je to ono što se s dobrim srcem najviše vrijedi", govori Dijana Hršak.

Financiraju se same, a okupljaju putem Facebook grupe koja već broji 1700 članova. Priključiti se i pomoći može tko god želi.

"Mogu pomoć u obliku konca i novčane donacije. Svi novčani prihodi koje dobijemo idu za novi materijal i za nove hobotnice da se proširimo što dalje", govori Martina Radović.

U planu je i velika humanitarna akcija na jednom od hrvatskih gradskih trgova, a cilj je poslati najmanje po jednu Crohobicu u svaku bolnicu u zemlji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr