Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crohobica

70 žena s velikim srcem rade pravu stvar, a sve da pomognu prerano rođenim bebama

Crohobica (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Crohobica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Crohobica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Crohobica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Crohobica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Sedamdesetak žena iz cijele Hrvatske za bebe izrađuju malene pletene hobotnice, i doniraju ih bolnicama diljem zemlje.

Narančaste, zelene, bijele, šarene - pletene hobotnice svih boja, ali samo s jednom svrhom, za smirenje i utjehu prerano rođenim bebicama, odnosno palčićima.

Pročitajte i ovo Beba Palčić - 4 UPUTA BOLNICAMA Ministarstvo zdravstva oglasilo se o nestašici lijeka za palčiće, otkrili i kad se očekuje normalizacija opskrbe Beba Palčić - 2 U bolnicama 150 djece Palčići ostali bez lijeka koji život znači: "Neki od njih završavaju i na respiratoru, infekcija može biti pogubna. Nas kao udrugu se ne tiče tko je kriv..."

"Beba dobije hobotnicu, mašući rukicama primi krak i osjeća se sigurnije. Taj krak hobotnice imitira pupčanu vrpcu, smiruje bebu te umiruje disanje", govori Nataša Gidija.

Crohobica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crohobica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Nataša, Martina i Dijana dio su grupe od 70 žena, koje dobrovoljno izrađuju takozvane Crohobice i doniraju ih bolnicama diljem zemlje. U projekt je uključeno 18 bolnica.

"Puno mi je srce što sam mogla nešto napraviti, to je nešto malo financija ali je tu i trud uložen, dobra volja i vlastiti rad. Mislim da je to ono što se s dobrim srcem najviše vrijedi", govori Dijana Hršak.

Financiraju se same, a okupljaju putem Facebook grupe koja već broji 1700 članova. Priključiti se i pomoći može tko god želi.

"Mogu pomoć u obliku konca i novčane donacije. Svi novčani prihodi koje dobijemo idu za novi materijal i za nove hobotnice da se proširimo što dalje", govori Martina Radović.

U planu je i velika humanitarna akcija na jednom od hrvatskih gradskih trgova, a cilj je poslati najmanje po jednu Crohobicu u svaku bolnicu u zemlji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene