Hrvatska pamet ponovno se pokazala u punom sjaju. Četiri maturanta iz različitih dijelova zemlje oduševili su na kemijskoj Olimpijadi održanoj u Bjelorusiji.

Galerija


Ilija, Matko, Janko i Borna su četverac koji je proslavio Hrvatsku na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Bjelorusiji. Naši reprezentativci vratili su se s jednim srebrom i jednom broncom. Tri testa rješavali su ukupno 15 sati.

Vezani članci Toni Zanko, heroj i izumitelj - 5 Ljudina iz Vodica: Spasio ribara iz gorućeg broda, izumio alat koji danas imaju vatrogasci diljem svijeta... Bolja Hrvatska 2019. - 2 Bolja Hrvatska: Mladi, skromni i talentirani ljudi koji su obilježili godinu na izmaku

"To je razina možda nekog fakultetskog gradiva koji ni studenti s fakulteta ne bi riješili s više od 40 posto", govori Ilija Srpak.

"Trebaju neke pripreme da se može pristupiti izlučnim ispitima i svemu tome, to nije gradivo srednje škole, treba se snaći u tome", govori Borna Šimić.

U konkurenciji 135 natjecatelja iz 22 zemlje četverac se snašao sjajno, s obzirom na vrlo kratke pripreme, u odnosu na druge.

Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"U Japanu ili Koreji djecu već u osnovnoj školi uzimaju i krenu ih pripremat za tako nešto, dok se mi tu krenemo pripremat sami uz podršku mentora i to godinu dana", govori Matko Petrović.

"Našli smo društvo i bilo je jako zabavno. Kada su bili ispiti, tad je vladala malo napetija atmosfera, ali nakon ispita odnosi su opet bili prijateljski", govori Janko Čivić.

Najbolji među četvoricom, Varaždinac Ilija, već ima 9 olimpijskih medalja. Što je Janica Kostelić u skijanju, on je u kemiji.

Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Prvu sljedeću priliku za ostvarivanje još koje imat će za nekoliko mjeseci, kada s ostatkom reprezentacije putuje u Češku i Slovačku, na sljedeću Međunarodnu kemijsku olimpijadu. S ništa manjim apetitima nego što su išli u Bjelorusiju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr