Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mendeljejeva olimpijada

Bolja Hrvatska: Četiri maturanta na Olimpijadi u Bjelorusiji predstavila Hrvatsku u punom sjaju

Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
Hrvatska pamet ponovno se pokazala u punom sjaju. Četiri maturanta iz različitih dijelova zemlje oduševili su na kemijskoj Olimpijadi održanoj u Bjelorusiji.

Ilija, Matko, Janko i Borna su četverac koji je proslavio Hrvatsku na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Bjelorusiji. Naši reprezentativci vratili su se s jednim srebrom i jednom broncom. Tri testa rješavali su ukupno 15 sati.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

"To je razina možda nekog fakultetskog gradiva koji ni studenti s fakulteta ne bi riješili s više od 40 posto", govori Ilija Srpak.

"Trebaju neke pripreme da se može pristupiti izlučnim ispitima i svemu tome, to nije gradivo srednje škole, treba se snaći u tome", govori Borna Šimić.

U konkurenciji 135 natjecatelja iz 22 zemlje četverac se snašao sjajno, s obzirom na vrlo kratke pripreme, u odnosu na druge.

Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"U Japanu ili Koreji djecu već u osnovnoj školi uzimaju i krenu ih pripremat za tako nešto, dok se mi tu krenemo pripremat sami uz podršku mentora i to godinu dana", govori Matko Petrović.

"Našli smo društvo i bilo je jako zabavno. Kada su bili ispiti, tad je vladala malo napetija atmosfera, ali nakon ispita odnosi su opet bili prijateljski", govori Janko Čivić.

Najbolji među četvoricom, Varaždinac Ilija, već ima 9 olimpijskih medalja. Što je Janica Kostelić u skijanju, on je u kemiji.

Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kemičari uspješni na olimpijadi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Prvu sljedeću priliku za ostvarivanje još koje imat će za nekoliko mjeseci, kada s ostatkom reprezentacije putuje u Češku i Slovačku, na sljedeću Međunarodnu kemijsku olimpijadu. S ništa manjim apetitima nego što su išli u Bjelorusiju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene