Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deficitarno zanimanje

Bojimo se odljeva mozgova, a radimo OVO!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine tisuća kuna košta školovanje studenata medicine, no već 10 mjeseci mladi liječnici tapkaju na istom mjestu. Toliko dugo čekaju na raspisivanje natječaja za stažiranje. Nakon poduzetnika i mladi liječnici Hrvatsku smatraju - Apsurdistanom.

Svjedoci smo kako nam nedostaje visokoobrazovanog kadra, a i bojimo se odljeva mozgova. Mladi liječnici, Danko Relić i Arbnore Hamiti već 10 mjeseci čekaju raspisivanje natječaja za stažiranje. 'Užasno je frustrirajuće kada si završio fakultet za deficitarno zanimanje i to zahtjevan fakultet. I želiš, imaš volje, ambicije i elana za nastavit radit za to što si se školovao, a nemaš mogućnosti. U biti, ne možeš nastaviti svoj obrazovni proces', kaže Danko.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama" Mate Rončević, čelnik Upravnog vijeća KBC Split Svjetski dan zdravlja Nikad duže liste čekanja, ali u Splitu su uspjeli u nečemu što je izgledalo nemoguće. Šef Upravnog vijeća otkriva recept za uspjeh

'Objavljeno je da fali 4000 liječnika u Hrvatskoj. Apsurdna je ova situacija! Znači, fali nas, a ne želi se raspisati natječaj', čudi se Arbnore.

>>Znate li koliko zvjezdica ima ordinacija vašeg liječnika?

Istu sudbinu trenutačno dijeli oko 70 njihovih kolega. 'Kada sam upisivao medicinu, jedna je od prednosti bila sigurno zaposlenje. Sada i te jedne jedine prednosti praktički nema!', nezadovoljan je Srđan Vukosavljević.

'Da su meni rekli da ću ja raditi za nula kuna, ja bih radio. Nego, meni non stop govore 'bit će sad, bit će za dva mjeseca, za dva tjedna', rezigniran je Vedad Karamehmedović. Pokušavali su na sve načine doznati informacije. 'Odgovor je da će bit uskoro! Mi samo želimo znati što je to uskoro, definirajte', poručuje Arbnore. 

>>Liječnika nedostaje, a oni ne mogu dobiti stažiranje!

Bez daljnjeg obrazovanja i zarađivanja, snalaze se na različite načine.Vedad radi honorarno u srednjoj školi, a hrani mu financiraju prehranu, a i Srđan preživljava uz pomoć roditelja. danko pak radi znanstvene radove s nekim profesorima s fakulteta. Prije mjesec dana ministar Ostojić je obećao raspisivanje natječaja na sjednici upravnog vijeća HZZO-a. Sjednica je bila 22. svibnja, no, natječaja još nema.

'Čim dobijemo podatke od bolnica i domova zdravlja, dakle svih ustanova javnog zdravstva iz naše mreže, kolika je potreba za stažistima, mi ćemo taj natječaj i raspisati', odgovara Nenad Korkut, glasnogovrnik HZZO-a. 

Uz to, potrebna je i suglasnost ministra zdravlja. Iz ministarstva poručuju kako će to biti ubrzo, no ne znaju točno kada. A mladi liječnici polako gube strpljenje, pa ne čudi što razmišljaju o odlasku u inozemstvo.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene