Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ademi se ispričao žrtvama Medačkog džepa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon tri cjelodnevna saslušanja general Rahim Ademi, optužen za ratni zločin u Medačkom džepu, dovršio je s iznošenjem obrane, ispričavši se na kraju svim žrtvama akcije tijekom koje su počinjeni ratni zločini nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

'Iako se ne osjećam krivim za ovo što mi je stavljeno na teret htio bih se ispričati svim žrtvama i civilnim i vojnim koje su nastradale u operaciji, a i svima kojima su kuće porušene, jer smatram da je kuća svetinja', rekao je Ademi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Hvala Mirku Norcu što nas je granatirao' Slika nije dostupna Civilna policija UN-a: HV u Medačkom džepu počinio zvjerstva

Predsjednik sudskog vijeća Marin Mrčela u zapisnik je unio da je Ademi zadnju rečenicu izgovorio 'na rubu suza uz jecanje i spuštanje pogleda'.

U opširnoj obrani, nakon koje je odgovarao na pitanja optužbe, obrane, sudskog vijeća i drugooptuženog Mirka Norca, Ademi je više puta ponovio svoju glavnu tezu da nije zapovijedao zauzimanjem Medačkog džepa, kako se navodi u optužnici. 

>> Ademi: 'Optužen sam jer je nestao dio dokumenata'

Akcijom je, tvrdi, izravno zapovijedao tadašnji načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko preko svoje 'produžene ruke' Davora Domazeta Loše, dok je udarnom jedinicom na terenu, 9. gardijskom brigadom, zapovijedao drugooptuženi Mirko Norac. Časnik koji je već na odsluženju kazne zbog ratnog zločina počinjenog 1991. zapovijedao je i tzv. sektorom 1, tvrdi Ademi.

Ademi kaže da je kao zamjenik zapovjednika Zbornog područja Gospić bio zadužen tek za dva obrambena pravca. Stoga, dodaje, kao artiljerijski časnik nije odgovoran niti za nepotrebna uništenja naselja u Medačkom džepu.

U svojoj obrani danas je ustvrdio kako je uvjeren da u ovom slučaju nikada ne bi bio optužen da je tadašnji vojni vrh u Haag poslao sve dokumenti vezane uz spornu akciju.

'Dokumenti koji su mi išli u prilog nikada nisu poslani u Haag, poput zapovijedi za napad 9. gardijske brigade ili o formiranju sektora 1', kazao je Ademi. Dodao je da je među nestalim dokumentima i ratni dnevnik Norčeve 9. gardijske brigade.

Suđenje se nastavlja 16. svibnja, kada bi obranu trebao iznijeti drugooptuženi Norac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene