Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjedokinja: Akcijom Medački džep zapovijedao je Bobetko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednja svjedokinja na suđenju Rahimu Ademiju i Mirku Norcu kazala je da je akcijom zauzimanja Medačkog džepa, u kojoj su prema optužnici počinjeni teški ratni zločini protiv civila i zarobljenika, zapovijedao bivši načelnik glavnog stožera Janko Bobetko, a ne optuženi generali.

"Bobetko je bio osobno odgovoran tadašnjem ministru obrane, predsjedniku Republike i hrvatskom narodu. Zato nije ništa želio prepustiti slučaju i osobno je zapovijedao", kazala je bivša pravnica u zapovjedništvu Norčeve 9. gardijske brigade Marina Rukavina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Danas presuda Ademiju i Norcu Slika nije dostupna Domazet: Nije bilo dvostruke zapovjedne linije

Svjedokinja je rekla da bila na sastanku u sjedištu 9. gardijske brigade na koji je Bobetko došao u Norčevoj pratnji. "Govorio je oštro i odlučno. Rekao je da 9. gardijska treba biti nositelj cijele operacije, da treba pokazati snagu Hrvatske vojske te da akcija ne smije stati niti po cijenu žrtava", kazala je.

Rekla je da Ademi nije bio na tom sastanku te da je kasnije u razgovoru s njim doznala da nije ni znao da je prije akcije Bobetko bio u Lici. Tada ju je upitao bi li htjela svjedočiti u ovom postupku, a ona je pristala.

No, Ademijev odvjetnik Čedo Prodanović, koji je prije današnjeg ispitivanja od svjedokinje uzeo službenu izjavu, optužio ju je za laž. Prodanović tvrdi da tijekom svjedočenja Mirjana Rukavina nije istinito govorila zbog prijetnji koje je navodno primila kada se saznalo da će svjedočiti na suđenju.

"Ne govori istinu zbog prijetnji koje su joj upućene, a to znam iz osobnog saznanja, odnosno izjave koju sam uzimao dok je predmet još bio u Haagu. Sigurno je ne bi predložili da nismo imali saznanja o čemu govori i što zna", kazao je Prodanović.

Sadržaj njene prve izjave, međutim, nije želio otkriti jer bi, kako je rekao, naštetio pokojnom generalu Bobetku, ali i drugoptuženom Norcu.

Svjedokinja je odbacila tvrdnje da su joj prijetili, rekavši da je iskaz dala u dobroj vjeri. Ipak, potvrdila je da ju je nakon što je u medijima objavljeno da će svjedočiti telefonom nazvala liječnica iz Ministarstva obrane Jasmina Katona i pitala ju što će ispričati te mogu li se naći na kavi.

Kada je rekla da o tome ne želi s njom pričati te da se nema vremena naći na kavi Katona je navodno odgovorila da će ju "sačekati kao Pukanića", no svjedokinja tvrdi da je to shvatila tek kao dobru aktualnu šalu.

Suđenje se nastavlja poslijepodne čitanjem dokumenata iz vremena akcije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene