Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tihomir Blaškić, nekadašnji zapovjednik operativne zone Srednja Bosna u HVO-u, pozdravio je današnji posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Ahmićima i BiH.


'Bio sam presretan kada sam čuo da Ivo Josipović dolazi u Ahmiće i Križančevo Selo. Mislim da je to vrlo primjeren, pravi državnički čin koji treba napraviti jedan hrvatski predsjednik', istaknuo je za Jutarnji list Blaškić, koji je ujedno bio i najviši časnik HVO-a kojem se sudilo pred Haaškim sudom, zbog zločina u Ahmićima. 'Otići na mjesto gdje je zločin počinjen i tamo se pokloniti nevinima koji su izgubili živote jedini je način odavanja počasti', smatra Blaškić.

Vezani članci Kolona u Brčkom VIDEO Kilometarska kolona na benzinskoj postaji u susjedstvu: Građani vidjeli cijenu pa pojurili napuniti vozila Miro Kovač Kovač: "Srpski nacionalizam je uništio predratnu BiH, a bošnjački nacionalizam ruši današnju BiH"

>> Josipović: Žalim što se Hrvatska uplitala u podjelu BiH

>> Kajin: Tvorce politike prema BiH treba izmjestiti s trgova

Ahmiće je 16. travnja 1993. godine zadesio strašan ratni zločin, u kojem je masakrirano 116 civila, pretežno koji su bili žene i djeca. 'Žao mi je što nisam bio u mogućnosti spriječiti da se to dogodi', ističe Blaškić. Priznao je kako je njemu, kao čovjeku, nakon toga ostala vječna mrlja i pitanje je li mogao što učiniti da se to spriječi. Tijekom rata znao je za počinjeni zločin, no njegove je prave posljedice vidio tek na suđenju u Haagu. 'Nadao sam se da gledam poprište borbe, a tek kasnije, na sudu sam shvatio da se dogodilo nešto drugo. Na kraju sam, u Haagu, saznao da sam bio blokiran, da nitko nije htio da se napravi istraga', priča Blaškić.

Devet godina mu se sudilo, a prva presuda bila je 45 godina zatvora, no nakon žalbe, on je oslobođen optužnice te osuđen na devet godina zatvora za loše postupanje prema ratnim zarobljenicima. U njegovo služenje kazne, uračunate su i godine provedene u haškom pritvoru. Za njega dolazak u Ahmiće danas predstavlja tek prvi korak prema normalnom životu bez mržnje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju