Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvalio hrvatskog predsjednika

Blaškić: Josipović je učinio pravu stvar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tihomir Blaškić, nekadašnji zapovjednik operativne zone Srednja Bosna u HVO-u, pozdravio je današnji posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Ahmićima i BiH.

'Bio sam presretan kada sam čuo da Ivo Josipović dolazi u Ahmiće i Križančevo Selo. Mislim da je to vrlo primjeren, pravi državnički čin koji treba napraviti jedan hrvatski predsjednik', istaknuo je za Jutarnji list Blaškić, koji je ujedno bio i najviši časnik HVO-a kojem se sudilo pred Haaškim sudom, zbog zločina u Ahmićima. 'Otići na mjesto gdje je zločin počinjen i tamo se pokloniti nevinima koji su izgubili živote jedini je način odavanja počasti', smatra Blaškić.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

>> Josipović: Žalim što se Hrvatska uplitala u podjelu BiH

>> Kajin: Tvorce politike prema BiH treba izmjestiti s trgova

Ahmiće je 16. travnja 1993. godine zadesio strašan ratni zločin, u kojem je masakrirano 116 civila, pretežno koji su bili žene i djeca. 'Žao mi je što nisam bio u mogućnosti spriječiti da se to dogodi', ističe Blaškić. Priznao je kako je njemu, kao čovjeku, nakon toga ostala vječna mrlja i pitanje je li mogao što učiniti da se to spriječi. Tijekom rata znao je za počinjeni zločin, no njegove je prave posljedice vidio tek na suđenju u Haagu. 'Nadao sam se da gledam poprište borbe, a tek kasnije, na sudu sam shvatio da se dogodilo nešto drugo. Na kraju sam, u Haagu, saznao da sam bio blokiran, da nitko nije htio da se napravi istraga', priča Blaškić.

Devet godina mu se sudilo, a prva presuda bila je 45 godina zatvora, no nakon žalbe, on je oslobođen optužnice te osuđen na devet godina zatvora za loše postupanje prema ratnim zarobljenicima. U njegovo služenje kazne, uračunate su i godine provedene u haškom pritvoru. Za njega dolazak u Ahmiće danas predstavlja tek prvi korak prema normalnom životu bez mržnje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene