Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upali na sjednicu

Bjeliš: Upad studenata i novinara nasilan čin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš rekao je kako je nenajavljeni upad studenata na prošlotjednu sjednicu Senata nasilan čin koji nije u skladu s akademskim normama, te je izrazio nezadovoljstvo postupcima medija koji su, zajedno s prosvjednicima, nasilno ušli na sjednicu.

Studenti su svojim zahtjevima doprinijeli boljem razumijevanju postojećih problema na koje Senat i rektor zagrebačkog Sveučilišta upozoravaju već tri godine, rekao je Bjeliš dodajući međutim, kako su metode kojima se prosvjednici koriste neprihvatljive. Sukladno zaključcima jučerašnje sjednice Senata, Etičkom savjetu Sveučilišta u Zagrebu bit će upućen zahtjev kojem će se tražiti da se rasprave etički i akademski aspekti takvog i ranijih sličnih postupaka i djelovanja, kao i da se utvrdi da li je takvo ponašanje u skladu s normama Etičkog kodeksa Sveučilišta, rekao je Bjeliš.

Pročitajte i ovo Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar" Prosvjed sindikata - 3 Oglasili se Fuchs i Piletić Prosvjetari nisu zadovoljni Vladinim prijedlogom, najavljuju prosvjed: "Markov trg bit će nam premalen"

>> Bjeliš: Akcija studenata je nasilna i ne poštuje pravila

Bjeliš je ocijenio nasilnom akciju studenata koji su prekinuli sjednicu Senata tražeći besplatno školovanje Sudionicima tih akcija, bit će upućen zahtjev kojim će ih zatražiti da se identificiraju te da potom sudjeluju u razmatranju spomenutih aspekata. ‘Tko nema ime i prezime na Sveučilištu, odustaje od toga da bude akademski građanin’, poručio je Bjeliš. Najavio je također da će svim redakcijama uputiti pismo u kojem će od urednika i novinara tražiti poštivanje kodeksa novinarske struke i poštivanje pravila ponašanja na Sveučilištu u Zagrebu. Osvrćući se na nedavne medijske napise kako Hrvatska neće moći u EU jer se odbija prilagoditi direktivama EU glede nekih studijskih programa, predstavnica biomedicinskog područja u proširenom sastavu rektorskog kolegija Nada Čikeš izvijestila je o studijskim programima vezanim za znanstvene programe biomedicine i zdravstva koji obuhvaćaju studij medicine, stomatologije te farmacije i biokemije.

Izvješća stručnjaka, koji su 2008. u sklopu pregovora s EU posjetili ta tri fakulteta kako bi vidjeli kako se obrazuju stručnjaci na tim područjima, bila su povoljna, a preporuke koje su oni dali mi smo ispunili, rekla je Čikeš. Tako se, sukladno preporukama, doktori stomatologije sada zovu doktori dentalne medicine, a ispravljene su i neke zamjerke vezane za studijski program na medicinskom fakultetu na engleskom jeziku. Također je realizirana i preporuka vezana za Farmaceutsko-biokoemijski fakultet, da se tijekom studija studentima omogući više praktičnog rada u ljekarnama, rekla je Čikeš.

Osvrćući se na problem izvođenja liječničkog pripravničkog staža, Čikeš je podsjetila na prijedlog Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi da se umjesto pripravničkog staža poveća kvantum nastave u studijskim programima koji bi nadomjestili pripravnički staž. Mi na sveučilištu smatramo da je pitanje reguliranja staža odgovornost resornog ministarstva, te da bi se trebalo govoriti o bolje struktriranom stažu a ne o njegovu ukidanju, rekla je Čikeš dodajući kako je staž ‘nešto postdiplomsko’ što i ne spada u studij medicine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene