Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru od jučer stižu negdašnji zatočenici srpskih koncentracijskih logora i podnose pojedinačno kaznene prijave protiv zlostavljača u srpskim koncentracijskim logorima, potvrdio je Hini državni odvjetnik Božidar Piljić, a po riječima predsjednika vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Zdravka Komšića u dva dana kaznenu je prijavu podnijelo 15-ak logoraša.


'U ŽDO svakih sat vremena dolaze po dvojica logoraša i podnose kaznenu prijavu', rekao je Komšić te dodao da će se to nastaviti i sljedećih dana. Bivši logoraši podnose kaznene prijave od jučer u podne, a inicijativu su u Zagrebu pokrenuli vukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora Darko Mihaljević i njegov prijatelj Goran Bušić, branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora na Banovini.

Vezani članci Droga / Ilustracija Gljive, trava, speed, bomboni, ''erektilna dizalica'', pištolj... samo je dio asortimana dilera iz Vukovara Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika reda srpske zajednice (Foto: Dnevnik.hr) Srbi u Vukovaru odgovorili Penavi: ''Imamo gradonačelnika koji se stavlja iznad Ustava''

'Zbog sporosti pravosuđa i situacije koju je izazvalo uhićenje vukovarskog branitelja Tihomira Purde, zbog čega hrvatski branitelji strahuju da bi mogli biti optuženi za ratne zločine, krenuli smo s inicijativom da logoraši srpskih koncentracijskih logora pojedinačno podnose kaznene prijave protiv svojih zlostavljača', izjavio je danas Mihaljević, uvjeren da će se ta inicijativa iz Zagreba proširiti na cijelu Hrvatsku. Ocjenio je da su prijave u interesu Hrvatske, ali i Srbije gdje moraju riješiti probleme koje im je donio režim Slobodana Miloševića.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak izjavio je da je riječ o hvalevrijednoj inicijativi koja bi se sutra trebala proširiti na Osijek, a potom i na druga mjesta u Hrvatskoj.

>> 'Hrvatska će se o Purdi očitovati do 23. siječnja'

'Uhićuju se hrvatski branitelji, a tko je, primjerice, do danas uopće odgovarao za oko 5000 ubijenih u Vukovaru', pita Rehak i dodaje da je od 2002. do danas HDLSKL podnio ukupno šest kaznenih prijava, uključivo i onu podnesenu 2006. u Beogradu u ime 4028 zatočenika srpskih koncentracijskih logora. U vezi sa svim prijavama, ističe, malo se ili ništa nije učinilo.

'U tim prijavama obuhvaćeno je oko tisuću pripadnika negdašnje JNA, Teritorijalne obrane i milicije koji su izvršili agresiju na Vukovar i zlostavljali u koncentracijskim logorima', rekao je Rehak. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju