Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši djelatnik MORH-a

Osuđen zbog prikrivanja dokumentacije iz Domovinskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varaždinski Općinski sud osudio je bivšeg djelatnika MORH-a J.Š. na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci zbog kaznenog djela protiv javnog reda uništenjem ili prikrivanjem arhivske građe, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo.

Riječ je, kako se neslužbeno doznaje, o Jurici Šari, a proglašen je krivim jer je protivno zapovijedi ministra obrane iz rujna 1996. te protivno Pravilniku o zaštiti i korištenju arhivskoga i registraturnog gradiva MORH-a i Oružanih snaga do početka srpnja 2008. u svom stanu u Varaždinu držao kodirane zemljovide i jer je dnevnik koji je vodio tijekom Oluje s podacima o topničkom djelovanju predao drugoj osobi. Optuženi je kao zapovjednik voda topničke bitnice 1. pješačke bojne 7. gardijske brigade HV-a za potrebe vojno-redarstvenih akcija Ljeto '95, Maestral, Oluja i Južni potez tijekom 1995., od srpnja do listopada preuzeo kodirane zemljovide i držao ih kod sebe sve do početka srpnja 2008. kada mu ih je oduzela vojna policija.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna"

Ne navodi se o kojim je dokumentima riječ

Tužiteljstvo navodi da je optuženi osuđen jer je jedan zemljovid preuzet 1995. i dnevnik koji je vodio tijekom jedne od akcija, predao drugoj osobi točno neutvrđenog dana tijekom 2008. iako je bio svjestan da to predstavlja arhivsku i registraturnu građu. DORH ne navodi o kojim je dokumentima riječ, na što se odnose ni kojoj osobi ih je Šare predao. No, iz izvora bliskih tužiteljstvu doznaje se da je riječ o zemljovidu za potrebe akcije Oluja i dnevniku koji je vodio tijekom te akcije s podacima o topničkom djelovanju svoje postrojbe.

Neće ići u zatvor

Na Općinskom sudu u Varaždinu nisu željeli govoriti ništa više od onog što je naveo DORH. Prema zapovijedi ministra obrane iz 1996. naređeno je da se sva arhivska građa uključujući i materijale o borbenim djelovanjima Hrvatske vojske nastale tijekom Domovinskog rata pohrani i čuva u Središnjem arhivu Ministarstva obrane. Šare je osuđen na šest mjeseci uvjetno, a neće ići u zatvor ako u roku od jedne godine ne počini drugo kazneno djelo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene