Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Varaždinski Općinski sud osudio je bivšeg djelatnika MORH-a J.Š. na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci zbog kaznenog djela protiv javnog reda uništenjem ili prikrivanjem arhivske građe, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo.


Riječ je, kako se neslužbeno doznaje, o Jurici Šari, a proglašen je krivim jer je protivno zapovijedi ministra obrane iz rujna 1996. te protivno Pravilniku o zaštiti i korištenju arhivskoga i registraturnog gradiva MORH-a i Oružanih snaga do početka srpnja 2008. u svom stanu u Varaždinu držao kodirane zemljovide i jer je dnevnik koji je vodio tijekom Oluje s podacima o topničkom djelovanju predao drugoj osobi. Optuženi je kao zapovjednik voda topničke bitnice 1. pješačke bojne 7. gardijske brigade HV-a za potrebe vojno-redarstvenih akcija Ljeto '95, Maestral, Oluja i Južni potez tijekom 1995., od srpnja do listopada preuzeo kodirane zemljovide i držao ih kod sebe sve do početka srpnja 2008. kada mu ih je oduzela vojna policija.

Ne navodi se o kojim je dokumentima riječ

Vezani članci Kanader, ilustracija MORH poslao u pomoć dva aviona za gašenje požara u BiH: Vatra prijeti kućama Građani satima čekaju za izdavanje dokumenata i predaju zahtjeva Kaos i gužve s predajom zahtjeva za osobne iskaznice se nastavljaju, građani satima čekali na suncu i vrućini: ''Ako znaju da je navala zašto radi samo jedan šalter?'' Stigao i odgovor policije

Tužiteljstvo navodi da je optuženi osuđen jer je jedan zemljovid preuzet 1995. i dnevnik koji je vodio tijekom jedne od akcija, predao drugoj osobi točno neutvrđenog dana tijekom 2008. iako je bio svjestan da to predstavlja arhivsku i registraturnu građu. DORH ne navodi o kojim je dokumentima riječ, na što se odnose ni kojoj osobi ih je Šare predao. No, iz izvora bliskih tužiteljstvu doznaje se da je riječ o zemljovidu za potrebe akcije Oluja i dnevniku koji je vodio tijekom te akcije s podacima o topničkom djelovanju svoje postrojbe.

Neće ići u zatvor

Na Općinskom sudu u Varaždinu nisu željeli govoriti ništa više od onog što je naveo DORH. Prema zapovijedi ministra obrane iz 1996. naređeno je da se sva arhivska građa uključujući i materijale o borbenim djelovanjima Hrvatske vojske nastale tijekom Domovinskog rata pohrani i čuva u Središnjem arhivu Ministarstva obrane. Šare je osuđen na šest mjeseci uvjetno, a neće ići u zatvor ako u roku od jedne godine ne počini drugo kazneno djelo. (Hina)