Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dramatično je bilo sinoć u akvatoriju otoka Suska. Potonula je 9-metarska brodica. Pet članova posade spašeno je nakon sat i pol vremena u hladnome moru.


Unatoč naglom prodoru vode, zapovjednik brodice ostao je pribran i spasiocima iščitao točne koordinate na kojima su se nalazili. Ubrzo nakon ovoga poziva 9-metarska je brodica potonula, a peteročlana se posada uz pomoć brodskih bokobrana održavala na površini hladnoga mora. Jedino čemu su se mogli nadati jest brza reakcija spasilaca.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Predsjednica obilazi otoke, na Susku otvorila novu rivu Spašavanje migranata, Ilustracija (Foto: Maud VEITH / SOS) MEDITERRANEE / AFP Havarija prekrcanih čamaca: Pet mrtvih, 130 nestalih migranata

'Uključili su se jedan putnički brod, jedan teretni brod hrvatske zastave, pomorska policija i jedan lokalni ribar', rekao je Zlatko Carević, koordinator u Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje. U roku od 8 minuta isplovili smo i krenuli na poziciju. 'Bitno je spasiti taj ljudski život. Bez odlaganja, bez razmišljanja poslati sve što imaš na raspolaganju', ističe Carević.

Baš zato policija je pozvala i bivšeg ribara sa Suska koji je u ovakvim situacijama uvijek spreman pomoći. 'Obukao sam se za pet minuta i zapisao poziciju broda i trk u radionu po bateriju na svoj mali gliser', rekao nam je Vlado Lončar. Ni policija ni Vlado nisu gubili vrijeme. 'Brodica se potopila, a njih se na radaru nije vidjelo jer je more bilo valovito, uzburkano. Tako da smo počeli s reflektorima osvjetljavati i s uređajem za noćno osmatranje ih tražiti', pojasnio je Vedran Bačić, zapovjednik policijskog broda P113.

'Kad sam stao odmah sam čuo glasove. Tu smo, tu smo! Onda normalno sam dao znak baterijama i reflektorom policiji da sam ih našao', rekao je Lončar. Za uspješno spašavanje zasluge snosi i sam zapovjednik potonule brodice. 'U situaciji kad je vidio da brodu prijeti potonuće toliko je bio sabran i pribran da je točno kazao svoju poziciju što je uvelikome omogućilo i olakšalo spašavanje', istaknuo je Carević. Uzrok ove nesreće znat će se tek nakon što se potonula brodica izvuče s dna.