Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada kreše proračun

Manje škola i bolnica, no Pelješki most nije ugrožen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrima je istekao rok da naprave planove ušteda, te ih predaju čuvaru državnih financija Ivanu Šukeru. Najštedljivijima su se pokazali ministri Kalmeta i Milinović. Iako odreći se kuna nikome nije bilo lako.

Vrijeme je isteklo. Sada su proračuni ministarstava u škarama Ministarstva financija. A tamo zavjet šutnje. Tko je i koliko izgubio, ne žele govoriti. Ministar Šuker sa suradnicima mora uzeti i više nego što su ministri prvotno predvidjeli uštedjeti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gdje će se rezati? Rebalans proračuna: Slavku Liniću kolege zadale 'šah mat' Slika nije dostupna Rupa u proračunu Slijedi rezanje dodataka na plaće javnih i državnih službenika

A po prvim izračunima najviše su uštedjeli ministarstvo razvitka i mora te zdravstva - po 400 milijuna kuna, potom ministarstvo obrane 200 te unutarnjih poslova 100 milijuna kuna. A gdje štede? Primjerice neće se ove godine adaptirati neka škola ili bolnica, neće se nabavljati kompjutori, plaćati skupe intelektualne usluge, smanjit će se putovanja, baš kao i velika kupnja automobila. Istodobno, infrastrukturni projekti se ne diraju pa tako i premijeru najdraži Pelješki most.

>> Ako ministri ne uštede dovoljno, idu na popravni

Od kada se počelo govoriti o rebalansu, svi su se razbacivali milijardama. Oporba je smatrala da bi rebalans od 10 milijardi osigurao mirnu godinu, ekonomisti i poduzetnici očekuju 5 do 6 milijardi kuna. Ali je zato Sanader sve prizemljio poručivši kako će rebalans biti milijardu do tri milijarde.

Bit će ovo rebalans prije pravog rebalansa u lipnju nakon lokalnih izbora. Sanader i ministri nisu željeli ili nisu imali hrabrosti kresati prava i želje proračunskih korisnika. Ostaje pitanje hoće li tada imati više političke snage. Do izbora će tako Sanader kupovati birače, a nakon njih trebao bi se posvetiti spašavanju državnih financija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene