Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrima je istekao rok da naprave planove ušteda, te ih predaju čuvaru državnih financija Ivanu Šukeru. Najštedljivijima su se pokazali ministri Kalmeta i Milinović. Iako odreći se kuna nikome nije bilo lako.


Vrijeme je isteklo. Sada su proračuni ministarstava u škarama Ministarstva financija. A tamo zavjet šutnje. Tko je i koliko izgubio, ne žele govoriti. Ministar Šuker sa suradnicima mora uzeti i više nego što su ministri prvotno predvidjeli uštedjeti.

Vezani članci Urša Raukar-Gamulin Raukar-Gamulin nezadovoljna jer Vlada nije prihvatila njihov prijedlog: "Ta nam je služba neophodna" Ilustracija Sabor nastavlja rad izjašnjavanjima o amandmanima na proračun: Za 435 prijedloga trebat će im najmanje petnaestak sati

A po prvim izračunima najviše su uštedjeli ministarstvo razvitka i mora te zdravstva - po 400 milijuna kuna, potom ministarstvo obrane 200 te unutarnjih poslova 100 milijuna kuna. A gdje štede? Primjerice neće se ove godine adaptirati neka škola ili bolnica, neće se nabavljati kompjutori, plaćati skupe intelektualne usluge, smanjit će se putovanja, baš kao i velika kupnja automobila. Istodobno, infrastrukturni projekti se ne diraju pa tako i premijeru najdraži Pelješki most.

>> Ako ministri ne uštede dovoljno, idu na popravni

Od kada se počelo govoriti o rebalansu, svi su se razbacivali milijardama. Oporba je smatrala da bi rebalans od 10 milijardi osigurao mirnu godinu, ekonomisti i poduzetnici očekuju 5 do 6 milijardi kuna. Ali je zato Sanader sve prizemljio poručivši kako će rebalans biti milijardu do tri milijarde.

Bit će ovo rebalans prije pravog rebalansa u lipnju nakon lokalnih izbora. Sanader i ministri nisu željeli ili nisu imali hrabrosti kresati prava i želje proračunskih korisnika. Ostaje pitanje hoće li tada imati više političke snage. Do izbora će tako Sanader kupovati birače, a nakon njih trebao bi se posvetiti spašavanju državnih financija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju