Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rebalans proračuna

Ako ministri ne uštede dovoljno, idu na popravni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do sredine idućeg tjedna proračunski korisnici moraju dostaviti radnoj skupini za rebalans proračuna svoje prijedloge gdje i koliko mogu uštedjeti na rashodovnoj strani, izjavio je danas predsjednik Vlade Ivo Sanader nakon sastanka sa svim ministrima, državnim tajnicima i ravnateljima uprava, odnosno korisnicima državnog proračuna.

Proračunskim korisnicima nije naloženo koliko moraju uštedjeti, ali će se njihovi prijedlozi naknadno verificirati, pa ako nisu u skladu s očekivanjima, 'bit će i popravnih', rekao je premijer. 'Prvo što će se napraviti u okviru rebalansa je da će se vidjeti koliko proračunski korisnici mogu uštedjeti, jer se u vremenima globalne i europske krize, a onda i krize u Hrvatskoj, Vlada i ostali proračunski korisnici ne mogu ponašati tako da očekuju da prvo drugi nešto naprave', dodao je.Nakon što proračunski korisnici predlože uštede, radna skupina za rebalans, koju čine ministri Šuker, Polančec i Kosor te članovi Ekonomskog vijeća Vedriš, Lovrinčević i Tipurić, sa socijalnim će partnerima raspravljati i o drugim segmentima rebalansa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gdje će se rezati? Rebalans proračuna: Slavku Liniću kolege zadale 'šah mat' Slika nije dostupna Rupa u proračunu Slijedi rezanje dodataka na plaće javnih i državnih službenika

Sanader je kazao i kako zajedno sa ministrom financija Šukerom 'već nekoliko dana' kontaktira s različitim financijskim izvorima u Europi i svijetu kako bi se osigurala sredstva za HBOR. 'Da bismo bili u situaciju da se sutra može država zaduživati u inozemstvu kako bi oslobodila potencijale za gospodarstvo kod domaćih banaka, moramo odraditi ovaj dio posla o kojem smo danas razgovarali', istaknuo je Sanader. Ministar Šuker je najavio pak da će se idućeg tjedna sastati s ekonomskim analitičarima kako bi čuli njihove projekcije glede kretanja BDP-a u 2009., temeljem čega će se izraditi prihodovna strana proračuna.

Pojasnio je i namjeru Vlade da subvencionira kamatne stope na stambene kredite, rekavši da odluku o tome trebaju donijeti u dogovoru s preostala dva partnera - bankarima i investitorima u graditeljstvu. Vlada je iznijela spremnost da sufinancira kamate i na takav način riješi moratorij koji je praktički nastupio za kredite građanima, a očekujemo od bankara i investitora smanjenje kamata i cijena stanova, jer ovo nisu vremena za velike zarade, rekao je Šuker.

Ako se tri strane usuglase, dodao je, 'ponovno ćemo oživjeti graditeljstvo, a to znači lakši život i drvnoj industriji i proizvođačima namještaja i nizu drugih gospodarskih grana. S druge strane mnogi mladi građani bi došli u poziciju da dižu stambeni kredit po relativno povoljnoj kamatnoj stopi i riješe svoje stambeno pitanje'. Na upit novinara da li je na prošloj sjednici Ekonomskog vijeća bilo govora o trošarinama u mobilnoj telefoniji, predsjednik Vlade je pak odgovorio da su 'različiti članovi i vodeći eksperti koji su članovi Vijeća predlagali različite mjere koje nisu bile do kraja raspravljene', i o kojima će se sigurno biti riječi na idućim sjednicama.

Ponovio je i da se neće odustajati od infrastrukturnih projekata, jer oni mogu pomoći da se prebrodi kriza. 'Ne samo da nećemo odustati, nego ćemo i proširiti infrastrukturne projekte i to na način da ih damo u koncesiju ili u javno-privatno partnerstvu i da ih tako financiramo i to je onaj zamašnjak koji može držati jedan dobar dio industrije na nogama', istaknuo je Sanader.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene