Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Merkel, Juncker emotivno

BIT ĆE IZGUBLJENA 'Ako propadne euro, propast će i Europa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako izgubimo sposobnost da pronađemo kompromis u ovome, Europa je izgubljena, poručila je Merkel govoreći o situaciji s Grčkom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je izjavila da će propast eura značiti i propast Europe te je pozvala na kompromis u trenutku kad se strahuje od izlaska Grčke iz monetarne unije.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Angela Merkel (Foto: AFP) Spor koji traje 27 godina Merkel pozvala Makedonce da na referendumu glasaju za promjenu imena države

"Ako propadne euro, propast će i Europa", rekla je kancelarka pred članovima svoje konzervativne stranke u Berlinu, prvi put o tome javno govoreći nakon neuspjelih pregovora održanih između Grčke i njezinih vjerovnika tijekom vikenda u Bruxellesu.

"Ako izgubimo sposobnost da pronađemo kompromis u ovome, Europa je izgubljena", kazala je.

REZULTAT KRIZE U GRČKOJ Tečaj eura pao je za 2 posto

Njezin glasnogovornik Steffen Seibert u ponedjeljak je na redovitoj konferenciji za novinare kazao kako je kancelarka spremna na ponovne pregovore sa svojim grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom ukoliko on to bude želio, piše AFP.

Francuski predsjednik Francois Hollande danas je izjavio da je njegova zemlja i dalje sklonija ponovnom dijalogu između Grčke i njezinih vjerovnika te je ocijenio da je sporazum još uvijek moguć unatoč prekidu pregovora tijekom vikenda.

Doznajte što bi se dogodilo da Hrvatska proglasi bankrot

"Francuska je i dalje na raspolaganju i za to da se dijalog nastavi. Danas još uvijek postoji mogućnost za postizanje sporazuma, a sutra će ovisiti o odgovoru Grka na referendum", rekao je nakon sastanka s glavnim ministrima svoje vlade.

Moskva sve prati izbliza

Rusija je zabrinuta da će grčka kriza imati negativne posljedice za cijelu Europsku uniju, objavio je u ponedjeljak Kremlj, a prenosi Reuters.

"Moskva prati izbliza razvoj događaja u EU-u u kontekstu financijske krize u Grčkoj", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Zabrinuti smo zbog mogućih negativnih posljedica koju bi ta kriza mogla imati za cijeli EU", kazao je.

Junckerov istup nabijen emocijama i dramatikom

Predsjednik Europske komsije Jean-Claude Juncker pozvao je u ponedjeljak u Bruxellesu u vrlo emotivnom istupu grčki narod da na referendumu glasuje za posljednji prijedlog triju institucija, a grčke čelnike da odgovornost stave ispred svojih osobnih biografija.

"Kakvo god bilo pitanje koje će se postaviti na referendumu, pozivam grčki narod da glasuje za naš paket. Ako glasuje za, bit će to poruka da žele ostati u Europskoj uniji. Ne na referendumu značilo bi ne Europi", rekao je Juncker na konferenciji za novinare.

U prepunoj dvorani Juncker je govorio 40-ak minuta u istupu nabijenom emocijama i dramatikom, nastojeći objasniti posljednji prijedlog triju institucija - Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a, o kojem grčka vlada nije željela razgovarati nego je jednostrano prekinula pregovore i zakazala referendum.

Istaknuo je da se taj paket krivo predstavlja grčkoj javnosti, da u njemu nema prijedloga za rezanje plaća i mirovina.

"Vrijeme je da se odgovornost stavi ispred osobnih biografija", rekao je Juncker. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene