Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi ministar znanosti i obrazovanja

Tko je Pavo Barišić?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi ministar znanosti i obrazovanja u novoj Vladi Andreja Plenkovića bit će Pavo Barišić.

Pavo Barišić rođen je 9. rujna 1959. u Gornjoj Dubici u općini Odžak u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Barišić bez isprike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ne planira se ispričati Đikić odgovorio na premijerov poziv za "osobnom isprikom" Barišiću Slika nije dostupna Ministrica Divjak Nema plagijata: "Odluka Sveučilišta Augsburg o Pavi Barišiću mora se poštovati"

Završio je studij prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu 1982. diplomskim radom "Hegelova filozofija prava". Diplomirao je studij filozofije, njemačkoga jezika i književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1983. radom "Transformacija praktične filozofije". Pohađao je postdiplomski studij Filozofija znanosti na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku i magistrirao 1985. na Fakultetu političkih znanosti s tezom "Praktična filozofija u Hegela". Stekao je akademski stupanj doktora filozofije 1989. godine na Sveučilištu u Augsburgu.

Od 1984. do 1986. radi kao znanstveni asistent na Fakultetu političkih znanosti. Od 1986. zaposlen je u Odjelu za filozofiju Instituta za povijesne znanosti. Ravnatelj Instituta za filozofiju je 1991-2001. U znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora izabran je 2001. Predaje Povijest filozofije na zadarskom Filozofskom fakultetu i na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Predavao je Filozofiju prava i politike i kolegij Ante Starčević na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Predaje na kolegiju Teorije pravednosti na postdiplomskom studiju "Hrvatska i Europa" na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Od godine 1993. glavni je i odgovorni urednik časopisa "Filozofska istraživanja" i "Synthesis philosophica", te urednik biblioteke "Filozofska istraživanja". Redoviti je profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu gdje je bio i pročelnik Odsjeka za filozofiju 2005.-2013. godine.

Objavio je tri knjige kao autor te četiri knjige kao koautor i urednik. Objavljuje radove u inozemnim i domaćim časopisima i publikacijama, recenzije i prijevode knjiga u koautorstvu.

Voditelj je međunarodnog projekta institucionalne suradnje Filozofija i demokracija između Sveučilišta Ludwig Maximilian u Münchenu i Sveučilišta u Splitu.

Potporom Zaklade Alexander von Humboldt boravio je kao gostujući istraživač na Sveučilištu u Augsburgu 1997.-1998. i Münchenu 2004. Predavao je i kao gostujući profesor na Sveučilištu Kwansei Gakuin u Japanu 2002.-2003.

Bio je pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca 2004.-2006., predsjednik Upravnoga vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje 2005.-2006., voditelj Operativnoga stožera Bolonjskoga procesa 2005.-2006. i predsjednik Savjeta Sveučilišta u Splitu 2005.-2007. godine.

Dobitnik je nagrade za znanstvenu izvrsnost u Institutu za filozofiju 2015. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene