Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u petak kako se odluka Sveučilišta Augsburg o disertaciji Pave Barišića mora poštovati, istaknuvši pritom kako se od fakulteta i visokih učilišta mora zatražiti da razrade procedure i načine pisanja i objavljivanja radova.

Galerija


Odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije "Upravljanje ljudskim potencijalima na visokim učilištima" o odluci Sveučilišta Augsburg o disertaciji Pave Barišića, ministrica Divjak kazala je da tu odluku treba poštovati i da je važno da se ta "knjiga konačno zatvori".

Vezani članci Gari Capelli Ministri preuzimaju ministarstva od svojih prethodnika, Cappelli oštro po Paviću zbog peglanja kartica: "Ja sam strogo pazio na svoje troškove" Slika nije dostupna Potvrdio bivši ministar: Premijer nudio Barišiću da ostane u Vladi, evo što je bilo na stolu

Međutim, to su pojedinačni slučajevi, mi u sustavu moramo zakonski dobro postaviti tu temu, da znamo koja su tijela nadležna i na kojoj razini, a od fakulteta i visokih učilišta moramo tražiti da razrade svoje procedure i načine na koje treba pisati i kako treba objavljivati, istaknula je Divjak.

To su poruke i smjernice, ne samo za znanstvenike i nastavnike, nego i za studente, tako da se zna da treba poštivati tuđi rad te na koji način treba prezentirati svoj rad i svoj doprinos, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja.

Sveučilište u Augsburgu u četvrtak je priopćilo da bivši hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije prekršio pravila toga Sveučilišta gdje je doktorirao 1989.

U priopćenju se objašnjava da Barišić doduše u svojoj disertaciji "Svijet i etos. Hegelov stav glede propasti Zapada" nije istaknuo dijelove iz tekstova koje je već prije objavio, što s današnjeg stajališta predstavlja "jasnu formalnu grešku", ali da ta greška ne predstavlja "znanstveno neprimjereno ponašanje" u smislu pravilnika Sveučilišta u Augsburgu.

Istraga o samoplagijatu pokrenuta je nakon što je sveučilište u Augsburgu početkom prošle godine zaprimilo email u kojem se Pavu Barišića optužuje za autoplagijat. Jedno povjerenstvo je još u srpnju prošle godine ustvrdilo kako nije bilo plagijata ali je Sveučilište u Augsburgu provelo daljnje provjere. (Hina)