Iako je jedno vrijeme sanjala o karijeri modne dizajnerice, Mirela Holy odlučila se za drugačiji životni put.


Predsjednica OraH-a Mirela Holy rođena je u Zagrebu 1971. godine. U glavnom gradu završila je osnovnu, a onda i srednju Školu za primijenjenu umjetnost za vrijeme koje je sanjala o karijeri modne dizajnerice. No, školovanje je ipak nastavila na Filozofskom fakultetu gdje je diplomirala na katedrama za etnologiju i komparativnu književnost. Ima i doktorat iz područja humanističkih znanosti.

Već kao tinejdžerica bila je angažirana i zanimala se za ekološka pitanja, pa je kao devetnaestogodišnjakinja u vlastitoj nakladi izdala ekofeministički obojen roman-mit Apokalipsa. Poslije je objavila i nekoliko članaka s naslovima kao što su: Evolucijom svijesti do učinkovite preobrazbe društva, Intuicija kao put do istine ženske prirode, Žene – glasnogovornice životinja, a nakon studija etnologije i komparativne književnosti doktorirala je s temom Mitski aspekti ekofeminizma.

Članica SDP-a postala je 1998. godine. U Socijaldemokratskoj partiji četiri godine bila je članica izvršnog odbora stranke, a predsjednica stranačkog Savjeta za zaštitu životne sredine postala je 2008. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Iskustvo manjinske vlade bilo bi dobro za Hrvatsku' Slika nije dostupna Biografija Tomislava Karamarka - Mesićev savjetnik, Sanaderov ministar pa šef HDZ-a

Holy protiv skupih limuzina za dužnosnike

Na parlamentarnim izborima 2007. godine izabrana je za saborsku zastupnicu, kao i na izborima 2011., a nakon što je Zoranu Milanoviću povjeren mandat za sastavljanje Vlade Holy je postala ministrica zaštite okoliša i prirode.

No, zbog afere sa slanjem e-maila u kojem je lobirala da se ne otpusti suprugu jednog člana stranke, podnijela je ostavku u lipnju 2012. godine.

U šestom mjesecu iduće, 2013. godine, izašla je iz stranke nakon što je Sabor odbio njene amandmane na Zakon o prirodi i osnivanje Nacionalne parkovne agencije. Objasnila je da je u dopisu predsjednika stranke obavijestila da izlazi iz stranke, zbog toga što ne poštuju politike na temelju kojih su dobili izbore, odnosno konkretno politiku zaštite prirode.

Ostala je u Saboru kao nezavisna zastupnica, a već u listopadu 2013. osnovala je stranku ORaH (Održivi razvoj Hrvatske) kojoj je otada na čelu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju