Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentar Lane Ružičić

Tuga u bolnici: Gospodine ravnatelju, biste li vi malo legli?

Dvije pacijentice na strečeru
Dvije pacijentice na strečeru Foto: DNEVNIK.hr
Sva tuga i jad hrvatskog zdravstva stala je u fotografiju na kojoj su dvije starije gospođe smjestili u jedan bolnički krevet u sisačkoj bolnici. To što bi alternativa bila da je jedna od njih na podu nije neka utjeha. Nije utjeha ni to što je kratko trajalo. Nema utjehe nikakve. Ovo je samo potvrdilo da je hrvatsko zdravstvo kolabiralo i umrlo u jednom krevetu. U krevetu u kojem je pokraj zdravstva bilo nagurano i ljudsko dostojanstvo.

Dvije pacijentice na strečeru Dvije pacijentice na strečeru (Foto: DNEVNIK.hr)

Gužva u jedinici hitne pomoći, došlo je puno ljudi, nisu imali druge opcije, kratko je trajalo. Tako se pere ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović, koji se istodobno hvali kako je on taj dan priskočio u pomoć. Objašnjava da su spašavali živote drugih, da se gospođama ništa nije dogodilo i ispričao se obiteljima. Ali ne. Nije dovoljno! Gospodine Dujmenoviću, biste li svoju baku ugurali u krevet? A nakratko? Ali ono, ma samo pet minuta. A tri?

Dvije pacijentice na strečeru Dvije pacijentice na strečeru (Foto: DNEVNIK.hr)

Biste li, gospodine Dujmenoviću, vi malo legli? Ma samo nakratko, samo dok se nešto drugo ne riješi. Bit će na kraju sve OK, samo malo legnite. Što je pet ili deset minuta, možda pola sata ležanja udvoje?
Ili recimo, ministar zdravstva Vili Beroš. Možda bi on mogao malo leći u paru. Barem kratko na sjednici Vlade, recimo, sjediti na istoj stolici s premijerom Andrejem Plenkovićem. Čemu toliko stolica? Mogu se stisnuti.

Dvije pacijentice na strečeru Dvije pacijentice na strečeru (Foto: DNEVNIK.hr)

Svaki mjesec od plaće nemali iznos plaćamo za zdravstvo. Ne, zdravstvo nije besplatno. Ono je skupo. Pa možemo li onda, ako ništa drugo, imati svoj krevet? Kao u zatvoru, recimo. Jedan čovjek, jedan krevet.

Pročitajte i ovo Tomislav Dujmenović, ravnatelj bolnice Dvije pacijentice u istom krevetu Ravnatelj sisačke bolnice o fotografiji koja je šokirala javnost: "To ni meni nimalo lijepo ne izgleda. Napravit ćemo interni nadzor"

Kad već čekamo na pregled godinu i više dana, pa kad dobijemo termin 63. 27. 2034. u 10:00, a dođemo na red u 16:42, bio bi red da barem imamo stolicu na kojoj možemo čekati, da imamo krevet ako moramo ležati. Eto, barem to.

Nikakve isprike, nikakvi unutarnji nadzori, inspekcije, priopćenja neće izbrisati sliku starijih žena naguranih u krevetu koje čekaju hitnu pomoć. Ima li itko tko si nije pomislio 'da barem umrem prije nego što završim u bolnici'? Nema nikoga tko nije zamislio svoju mamu, sestru, baku, tatu, djeda…

Dvije pacijentice na strečeru Dvije pacijentice na strečeru (Foto: DNEVNIK.hr)

U bolnicama nema kreveta, nema nekih lijekova, toaletnog papira i sapuna, nema liječnika i medicinskih sestara, nema termina. Nažalost, često nema ni empatije. Jedino čega ima su gužve, duge liste čekanja i raspadnuti hodnici, razbijeni WC-i... Ima i jedan krevet za dvoje. Da su se malo bolje organizirali, ma stale bi i tri. Možda i četiri žene. Eto, samo nakratko.

Dvije pacijentice na strečeru Dvije pacijentice na strečeru (Foto: DNEVNIK.hr)

Liječnici i sestre, nije do vas. Nitko nije protiv vaše borbe za bolje plaće, bolje uvjete i dostojanstvo, ali tko brine o dostojanstvu pacijenata? Ministar? Ravnatelj bolnice? Premijer? Papa? Tko je taj koji će od sramote barem gledati u pod i u širokom luku izbjegavati ogledala? Budimo sigurni, ostavku neće dati nitko. Ta, ovo je Hrvatska. Tu se ne daju ostavke, tu se čvrsto drži fotelja. I to, zamislite, jedna fotelja za jednog čovjeka.

Nema dijeljenja, ne bi bilo fer.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene