Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Postoji granica'

'EU gubi strpljenje zbog Slovenije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje članice EU-a gube strpljenje zbog zlouporabe bilateralnog prijepora za blokiranje pristupnih pregovora s Hrvatskom, izjavio je u petak u češkom mjestu Hluboka na Vltavi švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

'Želio bih istaknuti da postoji granica strpljenja drugih zemalja članica kada je riječ o blokiranju pristupnih pregovora', izjavio je Carl Bildt, koji sudjeluje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a. Ministri će u subotu razgovarati o pitanjima proširenja i zapadnom Balkanu. 'Bilateralna pitanja trebaju biti odvojena od procesa proširenja. To proizlazi iz pregovaračkog okvira, to je vrijedilo i prije i trebalo bi se i sada primjenjivati. Ne bismo smjeli prihvatiti da se bilateralni prijepori zloupotrebljavaju za blokiranje multilateralnog procesa', dodao je Bildt.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz diplomatskih krugova Slovenija prijeti blokadom i zbog Ljubljanske banke? Slika nije dostupna Čuli se telefonom Pahor obećao Kosor: Više ništa neće blokirati Hrvatsku


Na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova, koji se u europskom žargonu naziva Gymnich, po imenu dvorca nedaleko od Bonna, u petak se razgovaralo o nekoliko vanjskopolitičkih tema. U subotu će se šefovima diplomacija zemalja članica EU-a pridružiti i njihovi kolege iz zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, među njima i hrvatski ministar Gordan Jandroković. Povjerenik za proširenje Olli Rehn najavio je da će na sutrašnjem sastanku izvijestiti ministre vanjskih poslova o naporima Europske komisije da zajedno s Hrvatskom i Slovenijom pronađe rješenje za granični prijepor između dviju država, zbog kojeg Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene