Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruge bivših logoraša i žrtava ratnih stradanja iz BiH potaknut će postupak masovnog podnošenja tužbi protiv Republike Srpske te Srbije, Crne Gore i Hrvatske kako bi tamošnje vlasti prisilile na isplatu financijske naknade za pretrpljena stradanja, najavljeno je u petak u Sarajevu.


Podnošenje tužbi inicirali su Udruženje logoraša BiH, udruga "Žene - žrtve rata" te "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".

Vezani članci Koronavirus u BiH Postupno se smiruje zaraza, ali imaju velik broj umrlih: U BiH gotovo tisuću novozaraženih Policija, BiH, ilustracija Tragedija u BiH: Žena oboljela od koronavirusa bacila se s trećeg kata bolnice

Predsjednik Udruženja logoraša BiH Murat Tahirović izjavio je na zajedničkoj konferenciji ovih udruga u Sarajevu kako se očekuje podnošenje i do stotinu tisuća tužbi.

Bivše zatvorenike pred sudovima u BiH te onima u Hrvatskoj zastupat će odvjetnički ured Josipa Sladića. 

On je kazao kako žrtve ratnih stradanja, a posebice oni koji su bili protupravno zatvoreni imaju pravo na materijalnu odštetu.

Njegova je procjena kako bi osobe koje su bile pritvorene u ratnim logorima mogle dobiti i do 350 eura odštete po danu provedenom u takvom pritvoru. 

Izjavio je kako je uvjeren da je takve postupke moguće dobiti na sudovima.