Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na izvanrednoj konferenciji za novinare zatražio je od HDZ-a da pokrene opoziv predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija zbog skandaloznih izjava o tome da su Istra i Dalmacija talijanske.

Galerija


''Tom izjavom Tajani je uvrijedio građane Hrvatske i pravo je pitanje priznaje li on kao predsjednik Europskog parlamenta teritorijalni integritet Hrvatske'', rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Dodao je da je ova izjava najgori oblik povijesnog revizionizma koji dolazi od talijanskog političara. ''Tajanijeva izjava bila je skandalozna i sramotna, ta ideja je bila ideja talijanskog fašizma koji je uz nacizam najveće zlo novoga doba'', rekao je.

Vezani članci Mislav Bago razgovarao je s Kolindom Grabar Kitarović - 1 Bivša predsjednica o opozivu Trumpa: ''Ako interpelacija ne prođe, postoje još dvije opcije'' Donald Trump Zastupnički dom Kongresa izglasao opoziv Donalda Trumpa - on se iz Ovalnog ureda obratio naciji

''Hrvatska je nastala na tekovinama antifašizma, da nije bilo antifašizma, Istra i Dalmacija bile bi danas talijanske'', rekao je. Dodao je vrijeme da to HDZ shvati i da se jasno odredi u vezi s time. ''Očekujem da Plenković, Culej, Đakić, biskup Košić i njima slični tu povijesnu činjenicu napokon priznaju. HDZ ne može biti malo za antifašizam, a malo protiv, neka se odluče i izjasne'', rekao je.

Predložio je da HDZ pokrene inicijativu za opozivom Tajanija unutar njihova kluba Pučana u kojem se nalazi i HSS, pripadnik Amsterdamske koalicije. Budući da sumnja da će HDZ pokrenuti tu inicijativu, predlaže ''da to isto pokrene IDS, koji je također podržao izbor Tajanija za predsjednika Parlamenta''. Podsjetio je da se Tajani protivio pravu na pobačaj i reproduktivnim pravima žena i izjavio da će novac završiti u džepovima Roma i stranih državljana, a ne talijanskih državljana, ocijenivši da je on ''evidentno rasist''.

''Tajanijeva izjava ne može proći bez isprike. Sve manje od toga da kaže da su Istra i Dalmacija dio Hrvatske, Tajani će biti u očima građana Hrvatske persona non grata'', poručio je SDP-ov zastupnik Joško Klisović.

Bernardić je na kraju zaključio da su reakcije u Hrvatskoj mlake i kalkulantske te da se Plenković kad ode u Bruxelles ponaša kao da je manji od makova zrna.

Hrvatski europarlamentarci traže diplomatsku notu za Tajanija: ''Moramo reagirati čvrsto, ovo je tek početak''

Jedva smo ga prepoznali: Nekad najzgodniji akcijski junak zabavljao se u društvu seks-bombe bivše države