Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska će sutra poslati odgovor Bruxellesu na prijedlog o arbitraži graničnog spora sa Slovenijom. Državni vrh spremio je izjavu kojom Zagreb prihvaća arbitražu, ali ona mora dovesti do Međunarodnog suda u Haagu.


Predsjednik Sabora Luka Bebić prvi je od Sanaderovih najbližih suradnika koji 2009. godinu ne vidi kao godinu zaključenja pregovora sa Europskom unijom. Zagreb je prije dva mjeseca inzistirao samo na sudu, a danas je arbitraža sve izglednija. Slovenija je to od početka željela i uspjela u naumu. 'Kako drugačije to protumačiti nego kako ucjenu. Hrvatska ne može prihvati ucjene pa da bi trgujući teritorijem postala članicom Europske unije', kaže Bebić.

Vezani članci Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni Granični prijelaz, ilustracija Novi režim na granici: Slovenija objavila tko sve i pod kojim uvjetima od utorka smije u zemlju

>> Oporba: Susjedima ne popustiti, ali Europi pokazati dobru volju

Rok za dogovor do kraja mjeseca

Hrvatska je za arbitražu, ali samo ako vodi do suda. Nešto što je Sloveniji, čini se, teško prihvatljivo. 'Ne postoji nitko tko bi trgovao teritorijem i davao veće ustupke od ovih...pa i po cijenu da kasnije uđemo u Europsku uniju', smatra Bebić i dodaje da je Hrvatska jedinstvena oko politike prema Sloveniji. Ako do kraja mjeseca dvije zemlje ne postignu dogovor o arbitraži, Slovenija neće odblokirati 10 poglavlja. U tom slučaju se do kraja ove godine pregovori više ne mogu zatvoriti. Na pitanje bi li bio smak svijeta ako pregovore ne bi završili 2009. godine, Bebić odgovara u sličnom tonu. 'Mi to želimo, ali ne bi bila nepopravljiva katastrofa ako ne bi', kaže Bebić.

Luka Bebić, iako kaže da je optimist, prvi je od vodećih HDZ-ovaca koji javno otvara i mogućnost da 2009. ne završimo posao i ne uđemo u uniju 2011. Sanaderu je nakon odustajanja od ZERP-a i recesije s kojom se ne može hvaliti, očajno potreban jedan vanjskopolitički uspjeh. Kada je Europa već izgubljena, ostaje pitanje je li NATO dovoljan za povratak povjerenja građana.