Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Banke u Hrvatskoj su zbog dobrih rezultata njihovih europskih vlasnika u testiranju na krizu najavile spuštanje kamata na kredite.


To su zasad samo stidljive najave smanjenja mjesečne cijene što bi itekako dobro došlo svim zaduženim građanima. Hrvatske banke dosad su održavale gotovo dvostruko više kamate nego u Europskoj uniji. Test je pokazao da strani vlasnici hrvatskih banaka imaju dovoljno novca za preživljavanje novog uragana krize. Najbolje je prošla mađarska OTP banka kojoj čak 16, 2 posto kapitala ne bi bilo izloženo novom krahu. Socite Generalu 10 posto, Intesi Sanpaolo 8,2 posto, Ersteu 8 posto a Unicereditu 7,8 posto. Neke banke zato već najavljuju niže kamate.

Vezani članci Banke i prešutni minus - 3 Što će biti s prešutnim minusima? Goran Aleksić kaže da banke love u mutnom, one se pravdaju: "To je fleksibilan proizvod za one kojima novac treba brzo" Euro, ilustracija Iz Hrvatske udruge banaka objasnili što će biti s kreditima u kunama kada se uvede euro kao službena valuta

>> Porez bankama u EU, veće kamate građanima izvan

'Svakako, rezultati testiranja pokazuju da bi zaduživanje klijenata odnosno uvjeti finaciranja u dogledno vrijeme mogli biti povoljniji,' rekla je Višnja Božinović, direktorica regije, Splitska banka Socite Generale. Stabilnost banaka, znači manji rizik, a manji rizik pak, jeftini novac. No da bi nam krediti značajnije pojeftinili, oni koji određuju cijenu novca, a to su rejting agencije i investitori, moraju se uvjeriti u stabilnost ukupnog gospodarstva.

'Znači odlučne mjere Vlade, poboljšanje gospodarske situacije, sve to kreće u jednom smjeru da se neki rizici zemlje i rizici loših kredita smanje i na taj način će se smanjivati marže na kamate i aktivne kamatne stope će padati,' rekao je Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka. No strani investitori za sada Hrvatsku procjenjuju kao zemlju visokog rizika. Čak su i ministru Ivanu Šukeru udarili visoku kamatu od 6,7 posto. Stres testovi tako su, za sada, vratili povjerenje ulagača u banke, ali ga države pogođene krizom tek trebaju ponovo zaslužiti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju