Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mađarska uvela porez na banke

Porez bankama u EU, veće kamate građanima izvan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađari su napravili ono o čemu Hrvatska tek razmišlja. Uveli su porez na banke.

Banke u Mađarskoj plaćat će porez. Država će zaraditi gotovo milijardu dolara. Premijer vrlo jasno bankarima poručuje kako nisu svete krave u globalnoj krizi koju su same izazavale.
Isto namjeravaju učiniti i Francuzi i Talijani.

Pročitajte i ovo Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Britanci su bili prvi. 'Od siječnja 2011. uvodimo porez na banke koji će se odnositi na britanske, ali i sve inozemne banke koje posluju u Velikoj Britaniji', najavio je George Osborne, britanski ministar financija krajem lipnja.

Bruxelles je objavio i stres test odnosno test izdržljivosti banaka. Provjerene su bilance poslovanja 91 europske banke. Sedam ih nije prošlo. Riječ je o manjim regionalnim bankama. Najveće su test prošle.

>> Sedam europskih banaka nije prošlo 'stres-test'

Sve strane banke koje posluju u Hrvatskoj stabilne su. Banke, najveći krivci za recesiju, sad bi trebale dati svoj doprinos izlasku iz krize. Stav je to čelnika unije jasno izrečen na posljednjem samitu.

Već se više od mjeseca bore s bankarskim lobijima pokušavajući provesti svoj naum, a to je da sve banke u Uniji plaćaju porez. Novac koji bi time izgubile, banke bi mogle nadomjestiti većim kamatama. Vjerojatno ne u zemljama Europske unije, već u onima izvan nje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene