Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivšeg pročelnika za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, te bliskog suradnika zagrebačkog gradonačelnika tereti se zbog preplaćenih nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima.


Uskok je nakon istrage pokrenute krajem 2013. podigao optužnicu protiv nekadašnjeg bliskog suradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića - bivšeg pročelnika za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davora Jelavića, kojega tereti da je, sa suradnicima, gradu nanio milijunsku štetu nezakonitostima prilikom izgradnje nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima.

Vezani članci Jelena Pavičić Vukičević - 1 Ide Bandićevim stopama? Je li Pavičić Vukičević našim novcem platila oglas u medijima kako bi se pohvalila projektima u Zagrebu Slika nije dostupna Uskok podignuo optužnicu protiv Bandićevih bliskih suradnika zbog izmjena GUP-a

Uz Jelavića Uskokovom je optužnicom obuhvaćena i njegova pomoćnica za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesna Lubin, direktor tvrtke "Gamont" Petar Gavrilović, nadzorni inženjer inicijala M. S. i bivši direktor "Gredelja" Antun Fabek.

Uskok podignuo optužnicu protiv Bandićevih bliskih suradnika zbog izmjena GUP-a

Direktora "Gamonta" tereti se da je od ožujka 2009. do travnja 2010. nakon zaključivanja ugovora o gradnji 600 temelja za nadstrešnice zatražio od Jelavića i njegove pomoćnice da mu grad odobri dodatno plaćanje pripremnih radova, čišćenje gradilišta te nabavu i postavljanje prometnih znakova. Iako su Jelavić i pomoćnica navodno znali da su ti radovi obuhvaćeni sklopljenim ugovorom dali su suglasnost za dodatno plaćanje.

Jelavić je plaćanje navodno naložio nakon što su direktor "Gamonta" i nadzorni inženjer sporne radove obračunali kao vantroškovničke, čime je na štetu grada toj tvrtki pribavljena korist od gotovo 5,2 milijuna kuna bez PDV-a, tvrdi Uskok.

Jelavića i njegovu pomoćnicu Uskok tereti i da su gradski proračun oštetili jer su se s bivšim direktorom Gredelja Antunom Fabekom, od srpnja 2008. do prosinca 2009. dogovorili da će izradu i montažu nadstrešnica prepustili "Gredelju", bez obzira na druge ponuditelje. Jelavić, koji je bio i predsjednik Nadzornog odbora "Gredelja" i njegova pomoćnica su pritom protivno Zakonu o javnoj nabavi ograničili druge zainteresirane ponuditelje da daju svoje ponude, čime su grad onemogućili da za posao izrade i montaže nadstrešnica odabere najpovoljnijeg ponuditelja.

S "Gredeljom" je u konačnici, bez obzira što njihova ponuda nije ispunjavala obvezujuće uvjete nadmetanja, sklopljen ugovor o nabavi i montaži 600 nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima, čime je toj tvrtki pribavljena nepripadna korist od preko 1,5 milijuna kuna, dok je Zagreb, na ime razlike između stvarnog i naplaćenog utroška materijala i radova potrebnih za izradu isporučenih nadstrešnica te razlike u cijeni između prihvaćene zamjene materijala, oštećen za preko šet milijuna kuna bez PDV-a, objavio je Uskok u srijedu na svojoj internetskoj stranici.

Jedan od Bandićevih najbližih suradnika krajem prosinca 2013. našao se u pod istragom zbog sumnje da su mimo javne nabave "Gredelju" omogućio izgradnju sanitarnih objekata na dva tramvajska okretišta u Zagrebu. I u tom su slučaju pod istragom Vesna Lubin i čelnik "Gredelja", a u lipnju ove godine Jelavić se, zajedno s još sedam optuženika, našao i na Uskokovoj optužnici zbog nezakonitih izmjena prostorno-planske dokumentacije i povećanja vrijednosti zemljišta kojima je privatnim tvrtkama navodno pribavljena korist veća od 68 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook