Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u UN-u

Ban Ki-moon obećao da će posjetiti Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je u New Yorku predsjedao na ministarskim sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a o Bliskom istoku i Somaliji, sastao se na rubu zasjedanja s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Na sastanku s Ban Ki-moonom, govorilo se o temama od interesa za UN, uključujući Zimbabve, bliskoistočni mirovni proces i piratstvo u Somaliji, a glavni tajnik UN-a je zahvalio na 'odličnom predsjedanju Hrvatske Vijećem sigurnosti UN-a', rekao je Sanader hrvatskim novinarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Prije nego bude kasno' Glavni tajnik UN-a poziva Gbagba da prepusti vlast Slika nije dostupna Čelnik UN-a upozorava Gas 'do daske' vodi nas u propast

Ta se ocjena, dodao je, odnosi na angažman predsjednika Stjepana Mesića, zatim na njegovo predsjedanje posljednja dva dana, te na predsjedanje Vijećem veleposlanika Hrvatske pri UN-u Nevena Jurice.

Premijer je dodao da je pozvao Ban Ki-moona u posjet Hrvatskoj, a glavni tajnik je obećao da će doći tijekom 2009., dok Hrvatska još bude u Vijeću sigurnosti UN.

Premijer Sanader je s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice razgovarao o bilateralnim odnosima, uključujući mogućnost ukidanja američkih viza za hrvatske građane, pri čemu je 'naglašene potreba da se započne s hitnim konzultacijama dviju vlada o tom pitanju', kazao je.

Za vrijeme radnog ručka u sjedištu UN-a, hrvatski premijer je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, pri čemu je, po njegovim riječima, 'istaknut obostrani interes da se bilateralni odnosi još više unaprijede i da se intenziviraju sastanci na vrhu'.

Sanader vodi ministarsku sjednicu Vijeća sigurnosti UN, na kojoj treba biti prihvaćen američki nacrt rezolucije o suzbijanju piratstva uz obale Somalije, uz uporabu 'svih potrebnih sredstava', uključujući i nastavak potjere za piratima na kopnu.

'Nas ta tema itekako zanima. I hrvatski mornari su često puta oteti i žrtve smo pirata, ali i da nismo moramo suosjećati s drugima i pomoći da se taj problem riješi', rekao je tim povodom Sanader, koji će nakon sjednice otputovati iz New Yorka za Zagreb.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene