Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je u Ženevi krajnju zabrinutost zbog ubrzanja klimatskog zatopljenja.


Upozorio je da 'svijet srlja u propast' i pozvao na hitan napredak u pregovorima o svjetskoj klimi. 'Noga nam čvrsto pritišće gas i srljamo u propast', rekao je Ban na 3. konferenciji UN-a o klimi koja od početka tjedna traje u Ženevi. Glavni tajnik UN-a se vratio s Arktika gdje se osobno uvjerio u posljedice klimatskih promjena. 'Godinama se znanstvenike optužuje da su paničari. Pravi paničari su oni koji govore da si ne možemo dozvoliti akciju za klimu jer to usporava gospodarski rast', rekao je Ban i zaključio da klimatske promjene mogu izazvati masovnu katastrofu.

Vezani članci Govor predsjednika Milanović na Općoj skupštini UN-a Govor predsjednika Milanovića pred UN-om: "Populisti i dezinformacijske kampanje ljuljaju povjerenje u medije i znanost" Joe Biden Biden nudi velika obećanja: Stiže doba 'nemilosrdne diplomacije' nakon vojnih pogrešaka

>> Ban Ki-moon: Imam kariznmu i svoj stil vodstva

Ban Ki-Moon pozvao je na hitan napredak u pregovorima u klimi. Pregovori u Kopenhagenu u prosincu približavaju se i vrlo je malo vremena preostalo da se 'riješe neka od najkompleksnijih pitanja', rekao je glavni tajnik UN-a i naglasio: 'Treba nam hitan napredak'. (Hina)