Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nedaleko od mjesta stare koksare u Bakru u planu je gradnja nove luke za ukrcaj koksa, nus proizvoda INI-nog postrojenja. Jedva su se riješili velikog zagađivača koji je mnoge koštao zdravlja, i dalje udišu zrak treće kategorije, a sada im ponovno prijeti koks!


Na sam spomen koksa ili koksare Bakrani se naježe jer su mnogima ostale trajne, zdravstvene posljedice. 'Ta luka za koks ne dolazi u obzir, evo ja govorim promuklo najvjerojatnije zbog one stare koksare što je bila prije, to su posljedice', priča nam Bakranin Darko Benić. 'Najveći postotak oboljelih je upravo ljudi koji dolaze u doticaj sa derivatima nafte', dodaje Desanka Hefler iz Krasnice. Stanovnici ovog primorskog gradića ne mogu vjerovati da im ponovno prijeti koks u dvorištu.

Vezani članci Kaznene prijave za zagađenje u Bakru - 4 Nakon priče Poziva Dnevnika Nove TV - dvojac iz riječke tvrtke prijavljen zbog zagađivanja Bakarskog zaljeva Curenje nafte u Ježevu - 1 "Bio je pun potok te nafte, izviralo je kao gejzir": Ekipa Dnevnika Nove TV na mjestu gdje je istjecalo crno zlato

'Sad kada su spomenuli novu traku, bijele kute i sofisticiranu tehnologiju ja sam dobila osip', kaže Tanja Juričić iz Krasnice. 'Ni govora. Znate vi što je koksara? A ja sam vam rafiner pa znam što je i koking', odlučno tvrdi Bakranin Ante Sobol. U INI-nom pisanom odgovoru na naš upit kažu: 'Završetak ukupnog projekta modernizacije, a u okviru čije druge faze je predložena izgradnja koking postrojenja, poboljšat će kvalitetu životu lokalne zajednice'. 'Koliko god netko govorio da je to zapravo razumno rješenje, to je u biti suludi čin', ističe gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Zrak koji sada udišu Bakrani i bez koksa loše je kvalitete. 'Podaci da je prošle godine bila treća kategorija zraka u Bakru i Kostreni upravo zbog sumporovog dioksida sami govore o toj činjenici', objašnjava mr.sc. Željko Linšak iz Zdravstveno ekološkog odjela ZZJZ-a. Sumpor je prisutan zbog korištenja mazuta kaže župan koji je u pomoć pozvao nadležna ministarstva. 'Jedini način da prekine se sa tom pričom je da se što prije plinificira INA Urinj i da se što prije plinificira termoelektrana', smatra Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranski. Stoga i ne čudi što većina Bakrana ne želi čuti za bilo kakav novi, industrijski pogon u svom kraju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju