Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

78-godišnja Roza Miletić tijekom Domovinakog rata je u Gorskom kotaru zarobila srpskog vojnika čiji je MiG-21 R srušila hrvatska protuzuračna obrana. Pilot ju je nazvao nakon 20 godina da joj kaže hvala.


Pilotu je avion srušen u studenom 1991., a on se spasio katapultiranjem. No, kako se spustio u šumu zapeo je za krošnju i u padu ozlijedio nogu. Ostao je i bez oružja.

Vezani članci Pakistan oslobodio indijskog pilota, napetosti splasnule (Foto: AFP) Pakistan oslobodio indijskog pilota, napetosti splasnule Slike žrtava pokolja u Lovasu (Foto: Dnevnik.hr) Nastavlja se suđenje za pokolj Hrvata u Lovasu, na redu završne riječi obrane

Eksploziju je čula Roza Miletić, pripadnica slunjskog bataljuna 110. karlovačke brigade i mještanka sela Kamenice. Ispričala je za Večernji list kako je svom snagom potrčala prema pilotu i viknula našim vojnicima da prestanu pucati. S pilotom je razgovarala o njegovoj ženi i djeci te se sažalila nad njim i dala mu kave i konjaka da se oporavi. Pitala ga je i kako je na njih mogao bacati bombe i granate, na što joj je on odgovorio da ih je bacao na vojne objekte.

Kada se počelo pričati da bi pilota trebalo likvidirati Roza to nije htjela ni čuti. 'Povikala sam da je pilot moj zarobljenik i kako ne dam da ga ubiju. Sjetila sam se svog oca kojeg su partizani zarobili i ubili', ispričala je Roza. 'Slušali su mene momci, nitko ga nije ni taknuo. I njega je neka majka rodila. Priveli su ga, a poslije i razmijenili. Drago mi je što se javio nakon tolikih godina, ja nikoga ne mrzim, dao mu Bog zdravlja', dodala je.

U filmiću koji je objavljen prije nekoliko godina na YouTubeu baka Roza je ispričala i kako je pomogla u tjeranju neprijateljskog tenka, što stoji u u naslovu knjige koja je o njoj napisana - 'Žena koja je zarobila neprijateljski tenk'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook