Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tretirati kao cjelinu

Bajić: Optužnicu treba proširiti i na zločine u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas je istaknuo kako je od iznimne važnosti da se i zločini koji su se dogodili u Hrvatskoj pripoje haaškoj optužnici protiv Ratka Mladića i da se to tretira kao cjelina.

'Mi smo još 2003. godine haaškom tužiteljstvu dostavili sve potrebne materijale sa zahtjevom, odnosno prijedlogom, da se u postojeću optužnicu uključe i zločini počinjeni u Hrvatskoj', naglasio je Bajić u izjavi nakon završene 5. regionalne konferencije državnih odvjetnika na Brijunima, komentirajući jučerašnje uhićenje Ratka Mladića.

Bajić je ocijenio kako se 'to tad vjerojatno nije razmatralo budući da Mladić nije bio dostupan' te je izrazio nadu da će se nakon njegova uhićenja stvari bitno promijeniti.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

>> Je li Srbija kalkulirala? 'Ne mogu o tome govoriti'

>> Kosor: Hrvatska će inzistirati na proširenju optužnice

'Jučer smo na na internetskim stranicama Državnog odvjetništva objavili podatke da smo još 2003. godine haaškom tužiteljstvu dostavili preslike svih naših predmeta protiv Ratka Mladića, počevši od pravomoćne presude kojom je on osuđen na 20 godina zatvora, optužnice za Peruču, branu Peruča te za još jedan zločin na području Požege i Zadra', naglasio je Bajić.

Tijekom razdoblja u kojem se priprema Mladićevo izručenje Haagu, koje će se, po Bajićevim riječima, dogoditi "u idućih 7-8 dana maksimalno", DORH će ponovno kontaktirati haaško tužiteljstvo oko toga da se postojećoj optužnici pripoji i dio koji se odnosi na Republiku Hrvatsku.

'Smatram da je to naša prvenstvena zadaća u ovoj situaciji, jer Mladićevo uhićenje je tek prvi korak prema zadovoljenju pravde u odnosu na njegove žrtve ne samo u Srebrenici, nego i naše žrtve od 1991. do 1995' - kazao je Mladen Bajić.

Na novinarski upit o tome zašto se Hrvatska ne spominje u optužnici iako je kronološki prethodila zločinima, Bajić je rekao kako bi to pitanje trebalo postaviti haaškom tužiteljstvu i ponovio kako je DORH još 2003. godine dostavio sve potrebne materijale.

'Hadžić je zadnji preostali bjegunac. Na njegovu uhićenju rade institucije u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. To je važna zadaća jer su optužnica i zločini koji je počinio jako teški i potrebno je da i on bude doveden pred lice pravde', zaključio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene