Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Jamstvo trajnog mira i stabilnosti

Kosor: Hrvatska će inzistirati na proširenju optužnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica vlade Jadranka Kosor pozdravila je danas najavu glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza o proširenju optužnica protiv Ratka Mladića i na zločine u Hrvatskoj kazavši 'da je to dobro i da će i Hrvatska to tražiti'.

Kosor je napomenula da je vezano uz to već održala konzultacije s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i dodala da je to i 'naš zahtjev za zločine počinjene u Hrvatskoj'.

'Mi ćemo i poduzeti neke korake s tim u vezi i zaista očekujemo da se to dogodi', kazala je premijerka, odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti u Domu Hrvatske vojske u povodu 20. obljetnice Oružanih snaga i Hrvatske Kopnene vojske.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

>> Bajić: Optužnicu treba proširiti i na zločine u Hrvatskoj

>> Je li Srbija kalkulirala? 'Ne mogu o tome govoriti'

Upitana postoje li pravni mehanizmi za proširenje optužnice s obzirom da je izlazna strategija haaškog suda već na snazi, Kosor je odgovorila da na tome radi Ministarstvo pravosuđa te da će se, vjerojatno ministar pravosuđa sastati i s glavnim državnim odvjetnikom i sve te aspekte treba razmotriti i Državno odvjetništvo RH.

Što se tiče vlade i naših mogućnosti i mehanizama, inzistirat ćemo da se to dogodi i da se to učini zbog konačnog rješenja svih tih pitanja i za stabilnost u ovom dijelu svijeta na jugoistoku Europe, kazala je Kosor. 'Iznimno je važno da svi odgovorni za zločine, pogotovo zločinci - odgovorni za smrt tisuće i tisuće ljudi, za genocid - kakav je Mladić, moraju stati pred lice pravde i odgovarati. To je jamstvo budućnosti, trajnog mira i stabilnosti i zbog toga ćemo sagledati sve pravne mogućnosti da se to zaista i dogodi', najavila je premijerka.

Upitana o Goranu Hadžiću, premijerka Kosor je rekla da očekuje i njegovo uhićenje i da stane pred lice pravde i odgovara za svoje zločine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene