Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za opstanak

Bacili karte na more: Kontinentalni ugostitelji pred propašću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se na moru još nadaju pristojnoj zaradi od sezone, neki kontinentalni ugostitelji su pred propašću.

Unatoč tome što turistima nude djelić nedirnute prirode, što je u svjetskom turizmu pravi hit, umjesto zarade Zagorci mogu samo zbrajati prazne stolove za koje sjedne tek poneki gost.

Mir, zelenilo, priroda i... prazni stolovi. Pa čak i uz vrijeme iz snova, Darko Grden nema koga uslužiti. Kriza mu je odnjela skoro sve goste.

'Problem je u tome što je restoran veliki a posla sve manje tako da je pad prometa ove godine čak 80 posto u odnosu na prošlu godinu. Ne znam još kako ćemo preživjeti. Budemo nekako uspjeli ove godine, a kako će biti na zimu to ćemo vidjeti', rekao nam je Grden.

Kaže kako u restoran još i netko svrati ali u hotelske sobe na katu trenutno ulazi samo on. Lokacija za turizam idealna- zarada nikakava. Isto je i sa još jednim restoranom koji smo posjetili čiji pogled oduzima dah. Njegova vlasnica kaže da je ovo najgora od devet godina koliko vodi posao.

'Hrvatska zaboravila na kontinentalni turizam'

'Gledajte ove godine ne znam hoćemo li opstati. Situacija je upitna ali u posljednje vrijeme uzrok je možda recesija i sve je manje i manje posjetitelja', rekla nam je vlasnica pansiona.

Ispod ove lipe Matija Gubec prije 5 stoljeća okupljao je seljake. Božidar Sačer danas pokušava ispod nje okupiti turiste. No na porciju povijesti začinjenu pravim zagorskim štuklama ipak mu sjeda sve manje ljudi.

'Naravno da posjetioca ovdje pod Gubčevom lipom ima dovoljno i prolaze ljudi ali to se uglavnom sve svodi na razgledavanje, slikanje, divljenje, i to je to', rekao nam je Sačer.

Austrija i Slovenija glavninu turističkih prihoda ostvaraju na kontinentu. Hrvatska je na njega izgleda zaboravila i sve karte bacila na more. Usprkos neupitnom potencijalu kojeg ova priroda nudi.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene