Od utorka je na većini prometnica u Hrvatskoj obvezna zimska oprema.


Oni koji je ne budu imali, mogu očekivati visoke novčane kazne, ali i niske temperature. Automobil je potrebno pripremiti za vremenske neprilike.

Vezani članci Medvjed ''Stalo mi je srce'': Izašli na trijem kako bi pozdravili medvjeda, pa gorko požalili Samovozeći automobil (Foto: Screenshot/YouTube) Počelo je: Pizzu im dostavio samovozeći automobil, je li ovo budućnost?

Ukoliko imate neodgovarajuće gume na automobilu, posljednji tren je da ih promijenite, jer u utorak stupaju zimski uvjeti na cestama, policija vas može kazniti sa 700 kuna.

''Na vozilu moramo imati ljetne gume minimalnog profila 4 mm sa lancima u vozilu ili zimske gume, koje sprječavaju proklizavanje vozila'', pojasnio je automehaničar Marko Žilić.

Nakon svakog pranja zimi, pošpricati glicerinom, kao se ne bi zaledile, jer u protivnom, nećete moći otvoriti vrata.

''Napravi se oštećenje gume i ulazi voda, kroz vrata unutra, a da se to ne bi dogodilo mora se špricati sprejem'', rekao je vozač Zlatko Jurkin.

A da bi vozilo upalilo i na niskim temperaturama potrebno je provjeriti i stanje ispod haube.

''Recimo akumulator, koji se zimi više troši, zbog grijanja i dnevnih svjetala. Zatim antifriz, koji mora biti ispravan, i mora ga biti dovoljno. Osim toga prekontrolirajte tekućinu za pranje stakla, koja mora biti otporna na hladnoću, da se ne bi smrzavala, da ne bi došlo do pucanja posude i pumpice za pranje stakla'', ispričao je automehaničar Stjepan.

Zagrebačka je zimska služba spremna, čak 259 ekipa i 18 tisuća tona soli, za čišćenje snijega sa zagrebačkih prometnica.