Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Autocestom od Zagreba do Splita za 8 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vozač iz primjerice Lipovca i vozač iz Zagreba unaprijed se dogovore da će na polovici putovanja zamijeniti listiće za naplatu cestarine. Onaj koji je krenuo prema Lipovcu, nastavlja put, no sa zamijenjenim listićem silazi s autoputa u Spačvi i plaća cijenu za putovanje samo od Lipovca do Spačve.

Njegov kolega nastavlja prema Zagrebu, silazi s autoceste u Ivanić Gradu i plaća cijenu samo za putovanje od Zagreba do Ivanić Grada. Također, neki su se dosjetili pa na benzinskim postajama diljem ceste mijenjaju listiće onima koji nemaju unaprijed dogovorene suučesnike.

Pročitajte i ovo Promet na Hrvatskim Autocestama (Foto: Dnevnik.hr) Promet veći od lanjskog Objavljeni podaci: Tijekom sezone na autocestama 22 milijuna vozila, naplaćeno 1,22 milijarde kuna cestarine Slika nije dostupna Puskupljivanje tek počinje Od ponedjeljka pripremite više novca za cestarinu

Na taj način, zbog samo dva tegljača u pet radnih dana, Hrvatske autoceste i Auto cesta Rijeka Zagreb na godinu izgube više od 500.000 kuna na svim većim pravcima. Ondje su toga svjesni, i dapače, procjenjuju da ih na taj način prevari oko deset vozila na dan.

Stoga već u prosincu najavljuju novost - OCR sustav. Riječ je o prvom takvom sustavu u Europi koji omogućuje da se na naplatnoj kućici pri izdavanju kartice istodobno na nju kodira i registarska oznaka vozila.

Time će zamjena listića biti onemogućena, tvrde u HAC-u, i u ARZ koji planiraju isti takav uređaj nabaviti tijekom sljedeće godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene