Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski predsjednik u Beču

Austrijski predsjednik s Pahorom: Svu energiju usmjeriti u rješavanje Ljubljanske banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za svoj prvi inozemni posjet, predsjednik Slovenije Borut Pahor odabrao je Austriju. Ni ondje nije izbjegao temu odnosa s Hrvatskom te je izrazio uvjerenje u rješenje pitanja Ljubljanske banke. Slično je stajalište iznio i njegov austrijski kolega.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer i njegov slovenski kolega Borut Pahor razgovarali su među ostalim, u srijedu u Beču o ulasku Hrvatske u EU predviđenom za 1. srpnja i s tim u vezi izrazili očekivanje da će se što skorije uspješno pronaći rješenje za pitanje Ljubljanske banke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kreće već sljedećeg tjedna Janša: Ratifikacija gotova za najviše 30-ak dana Slika nije dostupna Ocjena slovenskog Dela 'Zadnja partija u diplomatskom pokeru oko Ljubljanske banke'

"Razmijenili smo mišljenja o putu i pristupu Hrvatske EU 1. srpnja ove godine", prenio je novinarima nakon zajedničkog susreta sa slovenskim predsjednikom austrijski predsjednik Fischer.

>> 'Danas će možda doći do početka kraja spora oko Ljubljanske banke'

"Želimo i nadamo se da će se postojeći problemi oko Ljubljanske banke riješiti, jer bi u protivnom, ako ti napori propadnu, to bio udarac i zbog toga se sva energija treba upotrijebiti da se ta pitanja što brže riješe. Uspješno rješenje će biti dobro za Hrvatsku, za Sloveniju, za susjednu državu Austriju, kao i za cijelu EU", istaknuo je Fischer.

Slovenski predsjednik, kojemu je to prvi posjet inozemstvu od dolaska na čelo države, izrazio je uvjerenost da će danas ministri vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske, koji se sastaju u Otočcu ob Krki, naći povoljno rješenje kako bi slovenski parlament "pravodobno ratificirao hrvatski pristupni ugovor".

Slovenski predsjednik kazao je da će poduprijeti svako rješenje, "dobar kompromis", koje predlože dvije vlade. Ponovio je, a to je rekao i jučer pred diplomatskim zborom u Ljubljani, da je uvjeren da će vlade naći odgovarajuće rješenje kako bi slovenski parlament dvotrećinskom većinom pravodobno ratificirao hrvatski pristupni ugovor.

Pahor je istaknuo da se Slovenija unaprijed raduje članstvu Hrvatske u EU, a to mišljenje dijeli i njegov austrijski kolega Fischer. "Slovenija i Austrija će se zajedno radovati hrvatskom pristupu u EU", kazao je slovenski predsjednik.

Na novinarski upit koje bi on rješenje odabrao za Ljubljansku banku ako bi mogao birati, Pahor se pozvao na sukcesijski ugovor koji je potpisan prije 12 godina u Beču kazavši da bi se na temelju njega trebalo naći rješenje.

U razgovorima dvojice predsjednika bilo je riječi i o aktualnoj slovenskoj političkoj krizi. Pahor je rekao da Sloveniju potresaju politički i gospodarski problemi. "Govorio sam o političkoj nesigurnosti u Sloveniji te da treba jačati projekte i procese koji će doprinijeti izlasku iz krize. Moja zadaća nije birati vladu, nego ona koja je izabrana treba učinkovito raditi", rekao je slovenski predsjednik.

Dodao je da su Slovenci mali narod, ali da "kad im teško ide, onda su najbolji" te je zaključio: "Prevladat ćemo krizu, a iz nje ćemo izići uz najbolje rješenje". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene