Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijski mediji pišu da su dvije vodeće stranke HDZ i SDP gotovo izjednačene po broju glasova, uz malu prednost koju ima HDZ, te ocjenjuju da bi veliku ulogu u konačnom ishodu izbora mogli imati glasovi dijaspore.


Dok su austrijski mediji ovih dana opširno izvještavali o političkom okružju u RH objavljujući biografije i fotografije Ive Sanadera, Ljube Jurčića i Zorana Milanovića, u ponedjeljak uglavnom objavljuju informacije o parlamentarnim izborima bez komentara.

Vezani članci Donald Trump Bijela kuća i drugi dan zbog Trumpa bez press konferencije - "One su gubljenje vremena, obmanjuju narod" Slika nije dostupna Austrijski mediji zbog slučaja Hypo 'bruje' o Sanaderu

Svi mediji navode da su izbori protekli u "demokratskom ozračju" i naglašavaju da na vanjskopolitičkom planu dvije vodeće stranke, HDZ i SDP i njihovi čelnici dijele "istu orijentaciju u pristupu NATO-u i EU".

Pod naslovom "Izjednačena utrka do kraja" dnevni list Oesterreich piše da malu prednost pred SDP-om ima HDZ i naglašava da je "prvo slavio pobjedu socijaldemokrat Zoran Milanović, a poslije se ishodu izbora radovao premijer Sanader".

Der Standard prenosi Sanaderovu izjavu da je razgovarao s
predsjednikom Mesićem i rekao kako se nada da će dobiti mandat za sastav nove vlade te da je predsjednik Mesić odgovorio da nema žurbe i da će mandat za sastav nove vlade dati onoj stranci koja zajamči većinu u Hrvatskom saboru i stabilnu vladu.

Die Presse dodaje da bi to moglo biti za desetak dana.

Osim objave još nepotpunih rezultata izbora te podataka o drugim strankama Salzburger Nachrichten, Wiener Zeitung i Kurier navode da bi glasovanje oko 400 tisuća birača u dijaspori koji su najvećim dijelom tradicionalno naklonjeni HDZ-u mogli odlučiti konačni rezultat izbora.

Također se navodi da, "s obzirom na to da su dvije velike stranke
gotovo izjednačene po broju glasova, uz malu prednost HDZ-a, nijedna stranka neće moći sama vladati te će za sastav nove vlade i jednoj drugoj biti potreban koalicijski partner".

Austrijski mediji hrvatske parlamentarne izbore najavljivali su kao "vrlo napete" što se kako pišu i ostvarilo.