Hrvati i dalje napuštaju zemlju (Foto: Dnevnik.hr)
Hrvati i dalje napuštaju zemlju (Foto: Dnevnik.hr)

Austrija do 1. srpnja ove godine mora odlučiti hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za rad hrvatskih državljana.


Austrijska ministrica rada Beate Hartinger-Klein (FPÖ) protiv je potpunog otvaranja tržišta rada hrvatskim državljanima ove godine.

Vezani članci Čestitke Kurzu (Foto: Dnevnik.hr) Izbori u Austriji: Narodnjaci pobjednici, moguća koalicija sa Zelenima Sebastian Kurz (Foto: AFP) Izlazne projekcije: Konzervativci Sebastiana Kurza pobjednici austrijskih izbora

"Razmišljamo o tome da u potpunosti iskoristimo prijelazno razdoblje od sedam godina za Hrvatsku", rekla je Klein, javlja Kurier.

"Moramo uzeti u obzir 400.000 nezaposlenih u Austriji. O tome ćemo izvijestiti Europsku komisiju do 30. lipnja i navesti naše argumente za to", dodala je ministrica.

Austrija, naime, do 1. srpnja ove godine mora odlučiti hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za rad hrvatskih državljana. O tome će se, piše austrijski list, odlučiti unutar vladajuće konzervativne koalicije.

Iako čini tu vladajući koaliciju, lider socijaldemokrata i donedavni kancelar Christian Kern baš je građane Hrvatske izdvojio kao potencijalnu opasnost za tržište rada u Austriji, a procjenjuje da bi ih moglo doći 150 tisuća u idućih pet godina.

Kern je gospodarski program nove vlade napao kao “program osiromašivanja”, u kojem će se provesti “razgrađivanje socijalnih prava” i “tržište jeftinog rada”. Naročito se na meti njegovih kritika nalazi najavljeni potez austrijske vlade da će se preko liste deficitarnih zanimanja austrijsko tržište rada posve otvoriti za članice EU-a.

S proceduralnog stajališta, piše list, ne bi bio veliki problem produžiti ograničenje za pristup Hrvata austrijskom tržištu rada za još dvije godine. EK samo treba odobriti zahtjev Austrije i privatiti njezine argumente "koji su razumljivi", piše Kurier.