Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ublažavanje zabrane

Bauk: Udruge će ipak moći financirati referendume

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar uprave Arsen Bauk najavio je u utorak u Saboru da će do drugog čitanja Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma ublažiti zabranu organizacijama civilnog društva da financiraju referendumske aktivnosti.

Protiv takve su se zabrane izjasnili gotovo svi članovi saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji su u raspravi o prijedlogu ocijenili kako su ograničenja visine donacija za građane i pravne subjekte i obveza objave financijskih izvješća dovoljno jamstvo da nitko ne može novcem definirati referendumsku volju birača.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk Kritike i pohvale Bauk nakon izjave europske tužiteljice Kovesi: "Premijera nakon europske šamarčine očekuje šamarčina hrvatskih građana" Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica"

Izuzetak je Nenad Stazić (SDP).

"Fundacije, zaklade i udruge osnivaju se s određenom svrhom i financiraju se javnim novcem. Logično je da udruga koja, primjerice, promiče biciklizam referendumom pokuša zaustaviti donošenje zakona kojim bi se zabranila vožnja bicikla. Ali, što takva udruga ima financirati referendum o pravima homoseksualaca? Dobili su javni novac iz proračuna za jedno, a koriste ga za drugo", rekao je Stazić.

Dodao je kako se zakonodavac "ne bi trebao praviti blesav i dati se varati" te predložio da se razmisli da se udrugama omogući financiranje referenduma samo ako je riječ o pitanju iz područja za koje su registrirane.

Udruge i sindikati protiv zabrane financiranja referendumskih aktivnosti

Suprotnog je mišljenja njegov stranački kolega Ivo Jelušić.

"Zakonom je definirano koliko svaka pravna osoba može dati za referendum, kao i koliko se ukupno može potrošiti na kampanju i to je dovoljno kako bi se osiguralo na nitko ne može utjecati na političku volju birača, a pitanje je svijesti i odgovornosti svakoga zašto pokreće referendum. Ako neka udruga iz javnog novca financira nešto za što nije osnovana, drugi puta ćemo joj uskratiti proračunski novac", rekao je SDP-ov Jelušić.

Predloženu zabranu neprimjerenom smatra i HDSSB-ov Josip Salapić, koji tumači da je Vlada s takvim prijedlogom izišla zbog ranijih referendumskih inicijativa koje nisu išle u prilog njezinoj politici.

Dodao je kako žali što se oko važnog pitanja ne može postići konsenzus. "Ali, to ostavljam na dušu onima koji ne žele razgovarati", rekao je Salapić, aludirajući na HDZ-ove zastupnike koji danas nisu došli na sjednicu Odbora.

HDZ-ov izostanak sa sjednice komentirala je i SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

"Zabrinuta sam da nema predstavnika HDZ-a. Ovo je bitno političko pitanje i očito je da oni imaju svoju viziju financiranja stranaka", kazala je Antičević Marinović.

Stazić je, pak, ustvrdio kako je jasno zašto je HDZ nezainteresiran za zakon o financiranju političkih aktivnosti. "Njima paše lov u mutnom, Fimi media, oni nastavljaju kako su i započeli", izjavio je Stazić.

Ministar Bauk je završno kazao kako osobno smatra da se političke aktivnosti uopće ne bi smjele financirati iz državnog proračuna te upozorio kako postoji mogućnost da referendume financiraju i strane fundacije i zaklade, čak i države.

Naglasio je da je predložena zabrana u zakonski tekst ušla na prijedlog Državnog izbornog povjerenstva (DIP) te najavio da će se do drugog čitanja u suradnji s udrugama tražiti rješenje koje bi im omogućilo financiranje referendumskih kampanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene