Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arbitražni sud može nastaviti s radom i u slučaju da Hrvatska u bude ustrajala na stajalištu da je taj postupak za nju nepovratno kontaminiran i mrtav, ocijenila je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od petka Vasilika Sancin, profesorica međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Ljubljani.


"Hrvatska je ta koja mora dokazati da je došlo do kršenja arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog spora, a Slovenija na te tvrdnje onda može odgovarati", kazala je Sancin, komentirajući poziv Stalnog arbitražnog suda (PCA) u Haagu koji je u srijedu obje strane pozvao da mu dodatno obrazlože svoje argumente.

Vezani članci Testiranje u Sloveniji, ilustracija Alarmantno stanje kod susjeda, raste broj hospitaliziranih: Na posao i u trgovinu uskoro samo s COVID potvrdom? Glavni kolodvor Zagreb, ilustracija Zabrinjavajuće: Od prošlog popisa stanovništva Hrvatska izgubila svakog dvadesetog stanovnika

Obje su stranke pozvane da se izjasne o pravnim implikacijama odluke Hrvatske da izađe iz arbitražnog procesa zbog nedopuštenih kontakata prvog slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca sa službenicom ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik i Sekolčevih lobiranja kod ostalih sudaca u arbitraži.

Sancin smatra da takva poruka suda ne znači da se neće uzeti u obzir i suprotni argumenti Slovenije da nema pravnih temelja za prekid postupka.

Naprotiv, moguće je čak da sud nastavi svoj rad sve do konačne presude pa i u slučaju da Hrvatska dosljedno odluci vlade i Sabora u postupcima pred sudom više ne bi sudjelovala.

Bivši slovenski arbitar namjerno sabotirao arbitražu?

"Tribunal bi mogao nastaviti rad i na osnovi odgovora jedne strane, Slovenije", rekla je Sancin.
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je objavilo da će se odazvati pozivu arbitražnog suda, dok ga hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nije željelo komentirati.

Sancin tvrdi da na sudovima postoje mnogi slučajevi gdje se procesi nastavljaju i kad na njima sudjeluje samo jedna strana u postupku, te da bi se to moglo dogoditi i u ovom slučaju.

Budući da je arbitražni sud sada naveo da za ožujak iduće godine planira održavanje još jedne sudske rasprave o graničnom prijeporu dviju država, nakon toga bi mogao objaviti hoće li svoj rad nastaviti ili ne, ali bi isto tako mogao objaviti i konačnu presudu u sporu i zašto je odlučilo nastaviti s radom, navela je Sancin.

Nju je vlada bivšeg slovenskog premijera Boruta Pahora 2011. bila imenovala u četveročlani odvjetnički tim koji prati provedbu Arbitražnog sporazuma, ali od izbijanja arbitražne afere sredinom ove godine slučaj komentira kao nezavisni ekspert i stručnjak za međunarodno pravo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju