Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gudelju 20 godina za trostruko ubojstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sudskog vijeća Damir Krahulec na Županijskom sudu u Osijeku pročitao je presudu Antunu Gudelju za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, Gorana Zobundžije, Milana Kneževića i teško ranjavanje Mirka Tubića 1. srpnja 1991. u Tenji kojom je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Obrazlažući presudu, sudac Krahulec je istaknuo kako je tijekom sudskog postupka dokazano da je Antun Gudelj znao da Josip Reihl-Kir kao načelnik policije, Goran Zobundžija, potpredsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek, Milan Knežević, skupštinski odbornik, i Mirko Tubić, predsjednik MZ-a Tenje idu na pregovore u Tenju, gdje su pobunjeni Srbi stavili barikade na putu prema Osijeku, zbog čega su ubojstva kao i pokušaj ubojstva okvalificirani kao bezobzirni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jadranka Reihl-Kir: 'Šeks, Šušak i Glavaš naručili su ubojstvo mog supruga' Slika nije dostupna Na suđenju Antunu Gudelju svjedočio Zlatko Kramarić

Za svu trojicu ubijenih Gudelj je dobio po 20, a za pokušaj ubojstva 10 godina zatvora, kazao je Krahulec, dodavši kako mu je nakon vijećanja Sudsko vijeće izreklo jedinstvenu zatvorsku kaznu od 20 godina te donijelo odluku o produljenju pritvora do pravomoćnosti presude, o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

Ubojstva i pokušaj ubojstva počinjeni su pri smanjenoj ubrojivosti jer su Gudelju na nadzornoj točki, gdje je bio kao pripadnik pričuvnog sastava policije, dolazile neprovjerene informacije o stradanju oca, majke i stanju kuće.

Gudelj je znao tko se nalazi u Kneževićevu automobilu, te je bio ljut na Reihla Kira i Zobundžiju što kao Hrvati idu na pregovore sa Srbima Kneževićem i Tubićem. Iako je vidio rotirajuće svjetlo, prišao je cesti i s 10 metara udaljenosti iz kalašnjikova u automobil rafalno ispalio 30 metaka.

Od posljedica teških ranjavanja sva trojica su ubrzo umrla, a teško ranjeni Mirko Tubić je preživio, kazao je Krahulec.

Na današnjem izricanju presude nije bila nazočna Kirova udovica, koja je ustavnom tužbom potaknula treće ponovljeno suđenje, kao ni njezin odvjetnik Slobodan Budak. Gudelj je u odsutnosti 1994. već osuđen na 20 godina zatvora, a kad je iz Australije izručen 1996., na njega je 1997. primijenjen Zakon o oprostu.

Treće suđenje počelo je lani u listopadu, pošto su australske vlasti u srpnju Gudelja izručile Hrvatskoj, od kada se i nalazi u osječkom zatvoru.

U petak, 4. srpnja, završnu su riječ dali optužba, obrana i Gudelj koji je rekao da se ne osjeća krivim. Udovica pokojnog Kira tada je izjavila da nije zadovoljna suđenjem jer "ni Državno odvjetništvo ni sud ništa ne poduzumaju da se kazne naručitelji ubojstva koji su, kako je rekla, po iskazu Josipa Boljkovca, Vladimir Šeks i Branimir Glavaš".

Obrana je pak tvrdila da Gudelj nije znao ni za kakve pregovore, niti da se u automobilu nalazi načelnik policije Kir. Odvjetnik Rešetar u završnoj je riječi kazao: "Nitko nije znao za pregovore, pa čak ni Kirov pomoćnik Mato Šalinović nije znao da načelnik policije toga dana ide na pregovore." Pritom je dodao kako je Gudelj bio u teškom psihičkom stanju zbog vijesti o stradanju obitelji.

Odvjetnik Antuna Gudelja, Domagoj Rešetar, rekao je kako presudu ne može komentirati, no da će žalbu sigurno uložiti "jer je to tek prva runda".

'Ona saznanja kojima ja raspolažem a duboko vjerujem da je to tako radilo se o nesretnoj pogibiji trojice ljudi na policijskom punktu u Tenju u onom predratnom ludilu koje je prethodilo velikosrpskoj agresiji', komentirao je tako Glavaš današnju presudu Gudelju.

'Ovaj se slučaj ispolitizirao i bio je jedino u funkciji sotoniziranja i kompromitiranaj mene Vladimira Šeksa i drugih istaknutih političkih osoba u tim ratnim vremenima 91 i 92 godine', dodao je Glavaš.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene